Ankeiler: Je kunt je huisdier op Dierendag natuurlijk verwennen met knuffels en lekkernijen, maar je kunt ook een stapje verdergaan en je cavia of kat laten zegenen.

- Je kunt je huisdier op Dierendag natuurlijk verwennen met knuffels en lekkernijen, maar je kunt ook een stapje verdergaan en je cavia of kat laten zegenen. In de kloostertuin van de Franciscanen in Nijmegen zijn komende maandag baasjes welkom om hun huisdier te laten besprenkelen met heilig water.

“Alle dieren en baasjes zijn welkom, ook als ze niet gelovig zijn”, vertelt broeder Hans van Bemmel, die er naar uitkijkt de huisdieren en hun baasjes te ontmoeten. Hij heeft al vaker op Dierendag huisdieren gezegend en vindt het steeds weer een bijzondere ervaring. “Ik zegen elk dier apart en ga altijd eerst een kort gesprekje met het baasje aan. Ik vraag dan altijd wat het dier voor hem of haar betekent, en dan hoor ik steeds weer de mooiste en zuiverste verhalen. Door het zegenen wens je het dier het beste toe.”

Goed zijn voor alles wat leeft

4 oktober is de sterfdag van Sint Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen. Zijn liefde voor dieren en de natuur is voor Hans een bron van inspiratie om goed te zijn voor dieren. “Franciscus zorgde voor zowel natuur als mens en dier. Ik vind het zelf ook belangrijk voor alles wat leeft goed te zijn, daarom vind ik het ook fijn om op Dierendag dieren te zegenen.”

De dieren die maandag in ieder geval gezegend gaan worden zijn de 20.000 bijen die een thuis hebben gevonden in de tuin van het klooster.

De zegeningen vinden plaats tussen 11.00 en 12.00 uur.