Ankeiler: Omdat ze allemaal tegen dezelfde muren aanlopen en zich totaal niet gehoord voelen in de grote zorgen die ze hebben, gaan omwonenden van asfaltcentrales uit verschillende steden in Nederland nu samen een vuist maken tegen de overheid.

- Omdat ze allemaal tegen dezelfde muren aanlopen en zich totaal niet gehoord voelen in de grote zorgen die ze hebben, gaan omwonenden van asfaltcentrales uit verschillende steden in Nederland nu samen een vuist maken tegen de overheid.

Omwonenden van asfaltcentrale APN in Nijmegen slaan de handen ineen met net zo bezorgde inwoners van andere steden waar ook een omstreden asfaltcentrale staat. De actievoerders uit Nijmegen-West hebben inmiddels contact met mensen uit Den Bosch, Eindhoven en Bergen op Zoom. Met Dordrecht wordt nog contact gezocht.

De samenwerking illustreert de frustratie van omwonenden dat jarenlang klagen niet brengt wat ze al zo lang vurig hopen: verbetering van de luchtkwaliteit in hun leefomgeving. "We hebben allemaal hetzelfde doel en we lopen ook allemaal tegen dezelfde politiek aan", zegt Chantal de Hommel die vanuit Nijmegen bij de samenwerking betrokken is.

"We voelen ons allemaal weggezet met de mededeling dat je daar dan maar niet moet gaan wonen terwijl de huizen er veelal langer staan dan de fabriek. We gaan nu landelijke aandacht vragen, omdat dit gewoon op de kaart moet. En die kaart moet er zonder asfaltcentrales uit gaan zien."

'Kom hier maar eens ruiken'

Het nieuws dat de GGD op basis van het rapport van de enkele meting bij de Nijmeegse asfaltcentrale concludeert dat er ook op lange termijn geen gezondheidsrisico's zijn voor omwonenden is voor die omwonenden als Chantal de Hommel een schoolvoorbeeld van hoe ze zich niet serieus genomen voelen. De GGD heeft in opdracht van de gemeente gekeken naar de meetresultaten van de omgevingsdienst, die de concentratie van giftige stoffen op leefniveau heeft berekend met een verspreidingsmodel. Tijdens de onaangekondigde meting bleek APN met zeventien keer fors de gestelde norm te overschrijden

"Belachelijk", reageert De Hommel fel. "Ze zitten dit allemaal achter een bureau te bedenken, maar kom hier maar eens ruiken. Dan weet je waar het over hebben. Ik word daar echt heel boos van."

"De Onderzoeksraad voor de veiligheid heeft niet voor niets besloten om Nijmegen op te nemen in hun onderzoek naar (langdurige) gezondheidsrisico's in de omgeving van de asfaltfabriek", vult An Lankhorst die ook in de buurt van de APN woont haar aan. "Ik word boos en tegelijkertijd verdrietig."

'Alsof het allemaal wel meevalt'

Het voelt voor De Hommel alsof hun zorgen gewoon van tafel worden geveegd. "De indruk wordt zo gewekt dat het allemaal wel meevalt met die fabriek. Er moet gewoon iets gebeuren. Ik had het er ook met de omwonenden in Den Bosch over. Je hebt altijd mensen die zeggen dat wat je ruikt niet per se schadelijk is. Dat is een kul argument. Kom maar eens hier ruiken. Wij zijn als bewoners echt niet gek. Als je een lucht ruikt die op je keel slaakt en waar je gewoon bijna niet van kan ademen, kun je niet volhouden dat die lucht niet schadelijk is."

In november vergadert de gemeenteraad van Nijmegen weer over de uitstoot van giftige stoffen die de industrie in de stad uitstoot. De GGD heeft eerder geconstateerd dat mensen in Nijmegen 420 dagen eerder overlijden als gevolg van de beroerde luchtkwaliteit. De Europese Unie heeft geconstateerd dat Nijmegen na Amsterdam de slechtste lucht heeft van alle grote steden in Nederland. De bezorgde inwoners van Nijmegen-West blijven dan ook hameren op diepgravend onderzoek.

Zie ook: