Lead image 1:
Lead image TXT 1: Asfaltcentrale APN in Nijmegen Foto: Frank Flydrone
Ankeiler: Asfaltcentrale APN in Nijmegen zorgt ook bij jarenlange blootstelling aan de uitstoot van de fabriek niet voor gezondheidsrisico's.

- Asfaltcentrale APN in Nijmegen zorgt ook bij jarenlange blootstelling aan de uitstoot van de fabriek niet voor gezondheidsrisico's. Dat concludeert GGD op basis van de uitkomsten van de onaangekondigde meting waarbij een overschrijding van zeventien keer de norm aan giftige stoffen werd vastgesteld.

Al snel nadat er grote woede ontstond in Nijmegen-West over de uitgelekte meting die een forse overschrijding van de norm liet zien, liet het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen weten dat er geen acuut gevaar voor de volksgezondheid is. Het college had de GGD gevraagd dat uit te zoeken en ook of er op lange termijn schadelijke gezondheidseffecten zouden kunnen zijn.

Slechts een berekening

Juist over die lange termijneffecten leven grote zorgen onder de bewoners van Nijmegen-West. In antwoord op vragen van Omroep Gelderland laat de GGD nu weten 'dat er geen gezondheidsrisico’s te verwachten zijn, ook niet bij jarenlange blootstelling aan deze immissieconcentratie'.

De conclusie van de GGD betekent niet dat er nu een zucht van verlichting wordt geslaakt door de omwonenden van de asfaltfabriek. In tegendeel. "Het gaat om een berekening", zegt Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. "We hebben berekend dat er niets aan de hand is dus doorlopen mensen." Hij is één van de aanjagers van het verzet tegen de APN. "Wat wij al een hele tijd roepen is dat je het dan niet alleen moet hebben over de APN, maar over alle uitstoot bij elkaar opgeteld."

Optelsom

De APN levert weliswaar een flinke bijdrage aan wat er over de hoofden van omwonenden wordt uitgestort, maar het is niet alleen de APN. "Als de APN het enige bedrijf zou zijn in de wijde omgeving die uitstoot en er verder bloemetjes en bijtjes waren en hier frisse berglucht zou waaien, zou de GGD die conclusie volledig terecht kunnen trekken", redeneert Van Tiel. "Dan zou dat echt geen nadelige effecten hebben. Eén bedrijf. Alleen het probleem is dat het één bedrijf is bovenop al die andere bedrijven, bovenop verkeer, bovenop scheepvaart, bovenop de normale stadsuitstoot."

Wanneer je de discussie op leefniveau gaat voeren moet je volgens hem alle uitstootbronnen meenemen. "Want dat is namelijk het totaal wat wij hier inademen. Als het puur alleen de APN was geweest, word je misschien wel lachend 120 jaar naast die APN." In wijken in Nijmegen-West en Weurt maken bewoners zich al heel lang grote zorgen om de gezondheidsklachten die ze ervaren en de enorme hoeveelheid verhalen van de vele kankergevallen in de omgeving van de asfaltcentrale.

Meer onderzoek

De omwonenden van industriegebied TPN-West, waar ook de asfaltcentrale deel van uit maakt, willen graag dat er goed gekeken wordt naar het effect van hun leefomgeving op hun gezondheid. Ze willen de discussie graag voeren op basis van feiten.

De bezorgde inwoners van Nijmegen-West roepen om die reden ook al langer om een diepgravend GGD-onderzoek. De GGD heeft eerder geconstateerd dat mensen in Nijmegen 420 dagen eerder overlijden als gevolg van de beroerde luchtkwaliteit, de Europese Unie heeft geconstateerd dat Nijmegen na Amsterdam de slechtste lucht heeft van alle grote steden in Nederland.

Zie ook: