Ankeiler: De Wijchense gemeenteraad heeft bij een kleine meerderheid besloten dat er een technisch onderzoek gaat plaatsvinden naar de mogelijkheid van het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen.

- De Wijchense gemeenteraad heeft bij een kleine meerderheid besloten dat er een technisch onderzoek gaat plaatsvinden naar de mogelijkheid van het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen. Omdat er veel verdeeld heerst over het burgerinitiatief, kiest de raad er ook voor om een draagvlakonderzoek te laten uitvoeren onder belanghebbenden. Daarbij wordt tot ongenoegen van een deel van gemeenteraad geen kader gesteld voor welke percentage als voldoende draagvlak beschouwd mag worden.

Brede steun voor draagvlakonderzoek

Op Wijchen Lokaal na, dat tegen het maken van kosten voor een draagvlakonderzoek is, wilde de hele gemeenteraad zo’n draagvlakonderzoek laten uitvoeren vanwege de ontstane onrust over de mogelijke komst van een carillon. Over de insteek van dat draagvlakonderzoek was men het minder eens. PvdA, D66, VVD en Groen Sociaal Wijchen wilden als kader stellen dat een tweederde meerderheid vóór carillon als voldoende draagvlak beschouwd wordt. CDA en Kernachtig Wijchen wil het bepalen van de kaders overlaten aan het onafhankelijke adviesbureau dat het onderzoek moet gaan uitvoeren. Omdat zij samen een meerderheid vormen in de raad, trokken zij aan het langste eind.

“Ook genuanceerde meningen meenemen”

“Goede beslissingen hoeven niet altijd breed gedragen te worden”, zegt Pim Verbeeten (Kernachtig Wijchen). “Wij willen een eerlijk proces waarbij conclusies worden getrokken op basis van onderzoeken die uitgevoerd zijn door mensen die er verstand van hebben. Wij laten liever door de professionals de kaders bepalen, ook wat betreft een goed draagvlak zou zijn in deze casus.” Jan Peters-Sengers (CDA): “We willen ook de genuanceerde, onderbouwde meningen kunnen meenemen van mensen die niet meteen honderd procent vóór zijn.”

Met twee maten meten

De gemeenteraad moet zelf durven bepalen wat men voldoende draagvlak vindt, vindt Peter Gatzen (PvdA). “Deze raad is gewend moeilijke besluiten voor zich uit te schuiven. Wanneer mensen zich laten horen, gaan we maar draagvlak meten. Dan moet je ook een duidelijk draagvlak laten meten. Waarom hanteren we bij het plaatsen van windmolens een tweederde meerderheid, maar in dit geval niet? Dat is meten met twee maten.” Ook Kees van Galen (D66) heeft er geen begrip voor: “Volgens de initiatiefnemers is er 90 procent steun voor het carillon. Dan moet een tweederde meerderheid toch geen probleem zijn?”

Het Wijchense college sprak zich eerder al uit tegen het plaatsen van een carillon in de kasteeltoren. Wethouder Nick Derks (VVD) geeft aan dat het college 'neutraal' met de verzoeken van de gemeenteraad zal omgaan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel