Ankeiler: In aanloop naar coming-out day (11 oktober) zijn in Nijmegen allerlei activiteiten die iets met LHBTI-emancipatie te maken hebben.

- In aanloop naar coming-out day (11 oktober) zijn in Nijmegen allerlei activiteiten die iets met LHBTI-emancipatie te maken hebben. Zo vanaf donderdagavond 30 september het Lesbian Festival plaats. Doel van het festival is om “lesbische vrouwen, biseksuele vrouwen, en transgenders elkaar te laten ontmoeten, en met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen op het gebied van diversiteit,” zo vermeldt de website.

Initiatiefnemer is Arianne de Bruin vertelt dat de activiteiten uiteenlopend zijn: “Er zijn luchtiger activiteiten, zoals yoga en een pubquiz, en serieuzere, zoals bijvoorbeeld het Roze Ommetje en workshops.”

Sluiting Mets

Het festival bestaat sinds 2017. Voor De Bruin was de sluiting van Café Mets, een aanleiding om te beginnen: “Om het zwart-wit te zeggen: de vrouwen zaten altijd op de bank. Ik wilde iets voor hen doen.” Ze organiseerde een pubquiz, die zo’n groot succes werd, dat deelnemers méér wilden.

Inmiddels staat er dus een meerdaags festival. “Door en voor vrouwen,” vertelt De Bruin. Toch is het nog steeds relatief kleinschalig festival. “Het doel is dan ook niet om het grootste te worden.”

Veilige coming out

Zo’n festival past volgens haar uitstekend in Nijmegen, “één van de meest roze steden van Nijmegen.” Toch is er nog wel degelijk behoefte aan: “Mensen hebben de behoefte om andere mensen van de community op een laagdrempelige manier te ontmoeten.” Zelf had ze het fijn gevonden als een festival als dit er vroeger ook al was geweest. “Het was voor mij niet zo eenvoudig om uit de kast te komen, en wat ik zie dat door dit te organiseren het andere mensen helpt om veilig uit de kast te komen,” aldus De Bruin.

De organisatoren zouden graag zien dat ook de bezoekers van het festival divers zijn. Wat betreft leeftijd lukt die diversiteit nog niet zo goed, erkent De Bruin: “Ik zou graag meer jongeren willen aantrekken. Er komen overwegend 30-plussers.”

Sommige activiteiten zijn gratis, andere kosten 4 euro. Voor een deel van de activiteiten is aanmelden nodig. Meer informatie daarover is te vinden op de website van het festival.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.