Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Foto: Omwonende
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Foto: Omwonende
Ankeiler: Omwonenden van het Joris Ivensplein in Nijmegen zijn helemaal klaar met de nachtelijke overlast.

- Omwonenden van het Joris Ivensplein in Nijmegen zijn helemaal klaar met de nachtelijke overlast. Vooral sinds de gemeente dit voorjaar de Waalkade afsloot, hebben deze omwonenden ’s nachts last van luid geschreeuw, dealers, straatprostitutie, rondscheurende auto’s en jongeren die lachgasballonnen gebruiken.

Luid klinkt het sissende geluid van ballonnen die worden gevuld met lachgas. Jongeren die rondhangen voor de loungebar op het Joris Ivensplein, gebruiken dat lachgas om high te worden. Met name ’s nachts is dat gesis storend voor de omwonenden.

Prostitutie in de flat

Maar er is meer, zo vertelt één van hen - die graag anoniem wil blijven, uit angst voor represailles: “Gejoel en geschreeuw ’s avonds. Ruzie. Vannacht ben ik ook om 03.00 uur wakker geschrokken. En dan was het een dinsdagnacht.”

Verder trekken scooters en auto’s soms hard op, wat de bewoners ook uit de slaap haalt. En er klinkt regelmatig muziek uit één van de auto’s.

Zelfs straatprostituees oefenen hun beroep hier soms uit, in plaats van op de nabijgelegen tippelzone. Een gebruikte condoom voor de loungebar, de volgende morgen, is daar het bewijs van. Een andere bewoner, die eveneens anoniem wil blijven, zegt dat ook het trappenhuis naar de fietsenkelder in haar flat en een loze ruimte op de zesde verdieping worden gebruikt als “afwerkplek.”

De herrie was deze zomer volgens haar ondraaglijk. “We lagen als vissen op het droge naar adem te happen met de ramen dicht. De ramen konden niet open vanwege alle herrie.”

Bewoners willen cameratoezicht

Gerben Pennings is één van de bewoners die met de gemeente in gesprek is over de overlast. Toen het op de Waalkade uit de hand liep, hield de gemeente daar afgelopen voorjaar een zogenoemde schouw. Op verzoek van Pennings en andere bewoners werd ook het gebied rondom het Joris Ivensplein daarbij betrokken.

De Waalkade werd afgesloten om de overlast daar in te dammen. Bij het Ivensplein gebeurde tot nu toe niets, behalve een paaltje dat moet voorkomen dat auto’s rond het hele plein kunnen scheuren.

Afbeelding
Foto: Omwonende

De bewoners hadden het liefst gezien dat er vanaf het begin van de Veemarkt een afsluiting zou komen voor verkeer. En (tijdelijk) cameratoezicht. Pennings: “Nu wordt er gewoon gedeald. Ik weet niet precies wat ze dealen, maar je ziet ze duidelijk pakjes overhandigen. Met cameratoezicht weet je tenminste wie het zijn.”

Waterbedeffect door afsluiting Waalkade

Volgens de bewoners zijn de problemen toegenomen nadat de gemeente de Waalkade afsloot. Bewoner José van den Bogaard begrijpt wel waarom. “Waterbedeffect noemen we dat dan, hè? Als je het daar weghaalt en je doet er niet echt iets aan, ja, dan krijg je het gevolg dat ze dan aan deze kant staan.”

Afbeelding
Foto: Omwonende

De Stadspartij Nijmegen stelde deze zomer al vragen over de kwestie aan het college. Fractievoorzitter Wendy Grutters spreekt over een “opstelsom van problemen" in het gebied zoals hangjongeren, daklozen, drugsoverlast, tippelen en verkeersoverlast. Handhaving is daarbij volgens haar heel belangrijk, maar ook de juiste juridische middelen zoals een lachgasverbod dat er nu niet is.

Burgemeester Hubert Bruls wil nog niet reageren op vragen van Omroep Gelderland. Een woordvoerder geeft aan dat er eerst een bewonersbijeenkomst wordt georganiseerd. Die bijeenkomst is in de eerste helft van oktober.