Ankeiler: Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg.

- Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.

Rotterdamwet

Het instrument dat de Rotterdamwet biedt, betreft een toets op een verleden van (woon)overlast en criminele activiteiten. Dit kan leiden tot het niet toegewezen krijgen van een woning in een van de aangewezen gebieden. De laatste vier jaar is dit al toegepast in de genoemde wijken in Nijmegen. Het college wil de minister van Binnenlandse Zaken vragen om een verlenging van de gebiedstoewijzing omdat de leefbaarheid in deze gebieden nog achterblijft bij anderen wijken. Wel worden er op korte termijn op deze locaties extra standplaatsen gerealiseerd.

“Te zwaar middel”

De Rotterdamwet stigmatiseert en sluit mensen buiten, vindt Marieke Smit (GroenLinks). “Hiermee plak je een negatief label door mensen aan te wijzen die wel extra gecontroleerd moeten worden, terwijl dit bij anderen niet gebeurt. Zo worden ook de mensen in deze doelgroep die niet over de schreef gaan de dupe.” “Als dit in plaats van over woonwagenbewoners over Marokkanen gaan, zou heel Nederland ervan steigeren”, zegt Wendy Grutters (Stadspartij Nijmegen). Anneke Arzbach (PvdA) vindt het ‘een te zwaar middel’. “We krijgen als sociale stad nu de kans om een gezicht te tonen dat deze burgers als volwaardige burgers aanvaard door hier niet mee door te gaan.”

Onvoldoende alternatieven

Een belangrijk probleem wat de toepassing van de Rotterdamwet voor mensen die in een woonwagen willen nog moeilijker te verkroppen maakt, is dat er in de regio weinig alternatieven zijn als men in Nijmegen geen standplaats krijgt toegewezen. “Als er geen alternatieve woonplekken zijn voor deze mensen, is het gebruik van dit instrument niet te rechtvaardigen”, vindt Biljana Markovic (SP). “We mogen niet tornen aan de rechten die mensen hebben op huisvesting, gelijke behandeling en vrijheid van vestiging.”

Zwanenveld

VVD, D66, CDA, 50Plus, Partij voor de Dieren zijn wel voor het verlengen van de gebiedsaanwijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg, maar vormen samen geen meerderheid in de gemeenteraad. “Stigmatisering was er al voor deze wet werd toegepast”, vindt Eline Lauret (PvdD). “Liever laten we het stigma van deze locaties verdwijnen door de leefbaarheid er te verbeteren, zodat ook de negatieve associaties ermee verdwijnen.” Mogelijk is er wel een meerderheid die een verlenging van de selectieve woningtoewijzing voor Zwanenveld steunt. “Hier is al jaren duidelijk een probleem qua leefbaarheid, maar omdat het aantal mutaties wat betreft bewoners hier redelijk hoog is, zie je dat deze aanpak succes heeft”, zegt Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU).

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.