Ankeiler: Burgemeester Hubert Bruls (CDA) heeft woensdagavond hard uitgehaald naar de beeldvorming dat het eerste uitgaansweekend na het schrappen van de anderhalvemeter-regel chaotisch verlopen zou zijn.

- Burgemeester Hubert Bruls (CDA) heeft woensdagavond hard uitgehaald naar de beeldvorming dat het eerste uitgaansweekend na het schrappen van de anderhalvemeter-regel chaotisch verlopen zou zijn. Ook haalde hij uit naar de uitbaters van restaurant Moeke, die hij ‘schurken’ noemde. Dat restaurant werd op last van de burgemeester gesloten omdat men weigerde QR-codes van klanten te controleren ondanks waarschuwingen. Er zijn volgens de burgemeester het afgelopen weekend geen boetes uitgedeeld.

“Geweldig eerste uitgaansweekend”

Horeca-tycoon Khalid Oubaha omschreef het Nijmeegse uitgaansweekend als ‘chaotisch’. Daar kan de burgemeester zich bepaald niet in vinden. “De werkelijkheid is precies omgekeerd: we hebben een geweldig eerste uitgaansweekend gehad. Mensen komen al met de telefoon uitgestoken naar de ingang om hun QR-code te laten checken. Als mensen in de rij staan om ergens naar binnen te kunnen, noem ik dat geen chaos, maar juist orde. Het is jammer dat de grootste schreeuwlelijken nu de ruimte krijgen, terwijl er nul indicatie is dat het niet goed verlopen is. Er zijn ook geen boetes uitgedeeld.”

Schurken

Wel werd Restaurant Moeke in Lent op last van de burgemeester gesloten. Het bedrijf had een bord buiten hangen waarop men aangaf geen QR-codes te zullen controleren. “Ze zijn twee keer gewaarschuwd door onze boa’s, en de derde keer is er gereageerd op een manier die onze boa’s ertoe gedwongen hebben om de politie te laten komen. Het is ook niet eerlijk tegenover andere horecaondernemers om ze er dan nog met een waarschuwing van af te laten.” Het restaurant probeerde na het besluit van de burgemeester vervolgens via de rechter haar gelijk te halen. “Daar werd door de advocaat van Moeke beweerd dat er wél QR-codes gecontroleerd werden. Als je willens en wetens niet meedoet en dan zegt bij de rechter dat je wel controleert, vind ik dat laf. Dit is met kwade opzet gebeurd door die schurken van Moeke.” De sluiting van het restaurant werd na de rechtszaak opgeheven omdat de uitbaters beloofden alsnog QR-codes te gaan controleren.

Polsbandjes

VoorNijmegen.NU en Stadspartij Nijmegen gooiden een balletje op om net als in Breda en in Alkmaar een systeem met polsbandjes in te voeren, waardoor horecagangers maar één keer gecontroleerd hoeven te worden. Ook werd een balletje opgegooid voor een centrale testlocatie met sneltesten. “Ik vind dat op zich een goed idee, maar we moeten eerst polsen of hier bij de horecaondernemers in onze binnenstad ook behoefte aan is. Het kost immers tijd en geld, en wat voegt het toe als het toch al goed gaat? Let wel: in de voorbeelden van andere steden gaat het niet om het hele centrum, maar om een kleiner, af te bakenen gebied.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.