Ankeiler: Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011.

- Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.

Subsidieregeling

Nijmegenaren die een oude brom- of snorfiets van voor 2011 hebben, kunnen een subsidie van 400 euro aanvragen als zij deze laten slopen. Dit moet gebeuren door een RDW-erkend demontagebedrijf met de erkenning ORAD. Deze moet ook een sloopverklaring invullen die ingediend moet worden. De dagwaarde van de brommer of snorfiets is niet van belang. Het subsidie bedrag kan worden aangevuld tot 800 euro wanneer er kort na de sloop van de brommer of snorfiets een (elektrische) fiets, of elektrische brom- of snorfiets wordt aangeschaft. Het aankoopbewijs hiervan moet overlegd worden voor de aanvullende subsidie. De subsidie is vanaf 1 oktober 2021 weer aan te vragen via nijmegen.nl/subsidiebrommers.

Milieuzone

De subsidieregeling dient om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en is ook een voorbereiding op de milieuzone die er gaat komen in het centrum van Nijmegen, Hof van Holland en Heijendaal, waar vanaf 2025 brom- en snorfietsen van voor 2011 niet meer zijn toegestaan. “Aan het grote aantal aanvragen van de subsidie in korte tijd zien we dat inwoners bereid zijn om hun oude brom- of snorfiets weg te doen”, zegt wethouder Jan Wijnia (GroenLinks). “Dat is goed nieuws, want juist deze vervuilende modellen veroorzaken pieken in luchtvervuiling op fietspaden. Dat is ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers. Ik ben blij dat we nu vervroegd de subsidie weer kunnen aanbieden. Als in 2021 en 2022 een vergelijkbaar aantal eigenaren hun oude brommer of snorfiets laten slopen, scheelt dat naar schatting zo’n 10 procent van de meest vervuilende brom- en snorfietsen die er nog rond rijden. Dat is een mooie eerste stap.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.