Bevat Video: Video
Ankeiler: Het Droombankje, een 'tussenhuis' voor dak- en thuislozen, opent vrijdag 1 oktober ook haar deuren in Nijmegen.

- Het Droombankje, een 'tussenhuis' voor dak- en thuislozen, opent vrijdag 1 oktober ook haar deuren in Nijmegen. De stichting heeft al een zestal locaties in Arnhem waar mensen terecht kunnen die tussen wal en schip vallen. Oprichter Angelique van den Berg wil de bewoners een warm thuis bieden, zodat ze na een verblijf van zes maanden op eigen benen kunnen staan.

Het pand aan de Curaçaoweg (Nijmegen-Oost) is door Woonwaarts ter beschikking gesteld. Eén van de bestuurders van de woningcorporatie was op werkbezoek in Arnhem en was zo onder de indruk van het huis, dat ze voor Van den Berg op zoek gingen naar een pand. Het voormalige kantoorpand werd afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Er zijn in totaal 17 ruime kamers, waarvan een beschikbaar is voor een stel. Verder zijn er keukens en douches bij gekomen.

Tekst gaat verder onder de video:

Je huis kwijtraken kan volgens Van den Berg iedereen gebeuren. Ze noemt een voorbeeld: “Stel je voor: je hebt een baan, maar je krijgt ineens minder geld. Dat is zzp'ers in coronatijd overkomen. Je kunt dan een maand nog wel overbruggen met spaargeld bijvoorbeeld, maar de tweede maand gaat dat al lastiger en de derde maand is het geld echt op. Wat er gebeurt, is vaak een domino-effect: het ene gat met het andere dichten, maar dat houdt natuurlijk op een gegeven moment op. Veel mensen maken dan hun post ook niet meer open en voordat je het weet, sta je op straat. Ik heb nu in Arnhem vijf coronadaklozen.”

73 jaar en op straat gezet

Behalve zzp'ers ziet ze ook de groep ouderen groeien. “Op een gegevens moment had ik in Arnhem vijf mensen van boven de 70 in een huis. Ik heb toen ook traplift moeten laten maken”, vertelt Van den Berg. “Het doet me pijn om dat soort zaken in Nederland te zien, dat er zo veel mensen dakloos zijn. Of mensen die hun kinderen vertrouwen in het betalen van de huur, maar dat dat kind het niet goed en dat de moeder op straat wordt gezet. Dan ben je 73 jaar en het enige wat je gedaan hebt, is je kind vertrouwen”, verzucht ze. “Wij willen er juist voor die mensen zijn.”

Voordat Van den Berg Het Droombankje begon, had ze haar eigen tv programma ‘Het bankje’ bij RTV Arnhem. Hiermee wilde ze de vooroordelen van mensen wegnemen. “Iedereen heeft een sticker op z’n hoofd: jij bent gehandicapt, dus jij bent zielig; een dakloze heeft het aan zichzelf te danken, noem maar op. Ik dacht: als ik dat gezicht een verhaal kan geven, dan gaan die vooroordelen misschien weg."

Geen opvang voor niet verslaafden

Van den Berg merkte door haar programma dat veel mensen tussen wal en schip vielen. “In Arnhem werd er in die tijd werd er heel veel gedaan voor verslaafden, maar als je niet verslaafd was, maar wel dakloos, dan moest je wel naar dezelfde opvang.” Dat moest anders vond ze. Via een een gast van ‘Het bankje’ kreeg ze de kans kreeg om een opvanghuis (ze wil liever dat we het woord tussenhuis gebruiken) te starten. “Ik wilde de wereld helpen en dit was wel dé manier om het zo te gaan doen”.

Het Droombankje is vooral opgericht om dak- en/of thuisloze mensen een warm thuis te bieden, gecombineerd met een individueel begeleidingstraject. Cliënten mogen een half jaar blijven, maar dat lukt niet altijd. “Wij willen een duurzame uitstroom zodat mensen niet meer terug komen. Daarom proberen we alle problematiek aan te pakken op zo’n manier dat elke inwoner als hij zelfstandig woont, die problemen ook aan kan. Terugkomen mag alleen maar om hier koffie te komen drinken.”

Aanmelden via de GGD

De nieuwe bewoners van het pand zijn nog niet bekend. Er hebben zich al wel een paar mensen aangemeld, maar de intakes hebben nog niet plaatsgevonden. Iedereen moet zich aanmelden via de GGD of de wijkcoach. Belangrijk is dat je niet verslaafd bent en ook niet met zware psychische problemen kampt. Koken wordt grotendeels samen gedaan, maar zijn ook kamers voor mensen die zelfstandiger zijn én zelf willen koken. De kamers zijn volledig ingericht, tot kunst aan de muur en planten toe.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.