Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Het ziet ernaar uit dat er een einde komt aan het leenstelsel voor studenten. Hiervoor is met grote meerderheid een motie aangenomen door de Tweede Kamer.

- Het ziet ernaar uit dat er een einde komt aan het leenstelsel voor studenten. Hiervoor is met grote meerderheid een motie aangenomen door de Tweede Kamer. Kayleigh Hofstede, voorzitter van studentenvakbond AKKU, is blij dat nu “erkend wordt dat het leenstelsel een slecht systeem is wat leidt tot torenhoge schulden.”

Als je jaarlijks geld leent voor collegegeld, woonlasten en boodschappen met een gemiddelde studieduur van vier jaar, dan lopen de bedragen flink op. Zeker als je ook nog eens van studie wisselt of zoals Hofstede, na het HBO nog een universitaire studie volgt. Een studieschuld van 20.000 tot 50.000 euro is dan heel normaal vertelt ze.

Tekst gaat verder onder video:

Zorgen van studenten

Deze schuldenlast is nog jaren bepalend voor het verdere verloop in het leven volgens de studenten. Zo uit student Milan zijn zorgen over het krijgen van een hypotheek. Om kosten te dekken zijn er veel studenten die naast hun studie nog een bijbaan hebben. Een andere optie om de kosten te drukken en zo de schuld te verkleinen, is om thuis te blijven wonen, zo geven verschillende studenten aan. Student Thomas legt uit dat thuis wonen voor hem een bewuste keuze is maar dat hij hierdoor wel een gedeelte van het studentenleven mist.

Het alternatief

Wat AKKU betreft wordt nu de basisbeurs weer ingevoerd. Met een basisbeurs en een bijbaan van ongeveer twaalf uur per week zien zij dat studenten kunnen afstuderen met minder schulden en minder stress.

Hofstede is dus blij, maar ze benadrukt dat er nog geen tastbaar resultaat is: “De Kamer heeft zich nu uitgesproken, maar het is nog geen definitief besluit, dus het kan altijd nog gek gaan”. Bovendien moet er nog bekeken worden wat er gedaan wordt ter compensatie van de “pech-generatie”, studenten die precies in de jaren van het leenstelsel zijn gaan studeren. Ze besluit: “Het is belangrijk dat we ons nu sterk maken voor een redelijke compensatie van de gemaakte schulden en een goede basisbeurs.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel