'Nijmeegse horeca meteen dicht bij niet-controleren' - RN7
Ankeiler: De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten die nu al aangeven vanaf zaterdag niet op coronatoegangsbewijzen te controleren.

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten die nu al aangeven vanaf zaterdag niet op coronatoegangsbewijzen te controleren. Dat bevestigt burgemeester Hubert Bruls. Volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad volgen waarschijnlijk meer gemeenten dat voorbeeld. Dat werd volgens haar duidelijk tijdens het Veiligheidsberaad woensdag.

Tijdens de vergadering is besproken dat gemeenten zaken zonder waarschuwing kunnen sluiten. Volgens de woordvoerster zagen veel van de 25 voorzitters van veiligheidsregio's dit plan zitten. Maar het is uiteindelijk aan gemeente, politie en Openbaar Ministerie of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

In elk geval in Nijmegen wordt dit plan doorgevoerd. "Als je evident zegt ik doe niet mee, dan gaan we meteen over tot sluiting zodra we dat constateren", zegt de woordvoerder van Bruls. Volgens de zegsman volgt een horecazaak, wanneer deze dit 'vandaag of morgen' al aangeeft, opzettelijk de regels niet. Dat is anders dan horecazaken die bijvoorbeeld de controle niet goed uitvoeren, meent de woordvoerder.

'Dwangsom'

Horecaondernemer Khalid Oubaha, met zaken in Nijmegen en Arnhem, liet eerder weten niet te zullen controleren. Hij kreeg naar eigen zeggen een brief waarin de gemeente in dat geval eerst met een dwangsom dreigt. De gemeente Nijmegen en Arnhem laten alleen weten die brief niet te hebben verstuurd.

'Gaat meevallen'

Dennis Dekkers, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot Nijmegen, begrijpt dat de gemeente geen andere keuze heeft dan in te grijpen wanneer de wet wordt overtreden. Wel vindt hij dat, wanneer dit plan wordt doorgezet, over een paar weken moet worden bekeken hoe de handhaving verlopen is en of controle op de coronapassen haalbaar is. Of er daadwerkelijk zaken moeten sluiten, betwijfelt hij. "Ik denk dat het wel gaat meevallen."

Deel dit artikel