Afdrukken
Ankeiler: De gemeenteraad van Beuningen neemt op 23 november toch een besluit over de bouw van 5 grote windmolens langs de MaasenWaal-weg in Ewijk en Winssen.

BEUNINGEN - De gemeenteraad van Beuningen neemt op 23 november toch een besluit over de bouw van 5 grote windmolens langs de MaasenWaal-weg in Ewijk en Winssen. Na een uitspraak van de Raad van State besloot het college begin juli tot uitstel van de besluitvorming.

Volgens de Raad van State moet er bij de bouw van nieuwe windparken meer onderzoek plaatsvinden naar de effecten op de leefomgeving. Toen al zei de Raad dat gemeenten wat dat betreft eigen milieunormen zouden mogen vaststellen. Wel moeten die lokale normen goed gemotiveerd zijn en duidelijk betrekking hebben op de plaatselijke situatie.

Overleg met juridische specialisten

Na uitgebreid overleg met juridische specialisten heeft Beuningen besloten op grond van eigen normen de plannen voor een windpark op 23 november voor te leggen aan de gemeenteraad.

Er zijn meer gemeenten in ons land die voor dezelfde keuze staan als Beuningen. Volgens wethouder Piet de Klein is Beuningen de eerste of tweede gemeente in Nederland die dit besluit zo snel neemt.

Tegenstanders stappen naar rechter

Naar verwachting gaat de gemeenteraad op 23 november akkoord met windpark Beuningen en zullen tegenstanders naar de rechter stappen. Piet de Klein denkt dat de bouw van de windmolens eind 2023 zou kunnen beginnen. De windmolens zouden dan in de loop van 2024, of zoveel eerder, kunnen draaien, aldus de wethouder.

Duidelijke politieke meerderheid

In de Beuningse raad is er een duidelijk politieke meerderheid vóór de bouw van windmolens, bestaande uit BN&M (7 raadszetels), D66 (2), GroenLinks (3) en PvdA (1). Ofwel een meerderheid van 13 van de 21 zetels in de gemeenteraad. SP, VVD en CDA zijn tegen.

De gemeente Beuningen wil in het jaar 2040 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat men dan net zoveel duurzame energie opwekt, als er in de hele gemeente wordt verbruikt. De windmolens hebben daarbij een grote inbreng.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel