Ankeiler: Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad stemde woensdagavond voor het tijdelijk stoppen met het verzamelen van gegevens over inwoners met behulp van anonieme accounts binnen de domeinen zorg en inkomen en publiekszaken.

- Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad stemde woensdagavond voor het tijdelijk stoppen met het verzamelen van gegevens over inwoners met behulp van anonieme accounts binnen de domeinen zorg en inkomen en publiekszaken. Onder andere rondom bijstandsuitkeringen wordt bij verdenking van fraude gebruikgemaakt van dergelijke controles. De raad wil dat er eerst een helder en juridisch sluitend protocol komt voor deze handelswijze.

‘Gluren’ op social media ‘on hold’

Het is een gevolg van een motie die ingediend werd door PvdA, GroenLinks en SP met de steun van Stadspartij Nijmegen, die de toezeggingen van het college om de aanpak beter vast te leggen onvoldoende vinden. “Aan de goede intenties van de gemeente twijfelen we niet”, zegt mede-indiener Jasper Konijnenbelt (PvdA). “Maar het verzamelen van informatie over inwoners dient te gebeuren volgens een duidelijk en juridisch sluitend protocol. Zonder dat protocol kan er wat ons betreft geen sprake zijn van het inzamelen van informatie over onze inwoners op deze manier.” Ook Maarten Sweep (SP) vindt dat het ‘gluren op social media’ on hold moet: “We moeten dit niet op z’n janboerenfluitjes doen, maar volgens een strikt protocol waarin ook duidelijk is afgebakend hoe ver men mag geen, en of bijvoorbeeld ook familie, buren of kennissen van een vermeende fraudeur begluurd mogen worden.”

“Kunnen controlerende taak zo niet vervullen”

De ophef over het gebruik van nep-accounts door de gemeente voor het controleren van inwoners ontstond in mei na een artikel in De Volkskrant. “Die ophef ging over online monitoring, het structureel volgen van mensen”, zegt wethouder Petra Molenaar (SP). “Dat doen we hier niet en gaan we ook niet doen. Maar we hebben als gemeente wel een wettelijk taak om controle uit te voeren om ervoor te zorgen dat gemeenschapsgeld goed wordt besteed. Als we deze methode helemaal niet mogen gebruiken, maakt dit dat we die taak niet meer kunnen vervullen.” Dat vindt ook raadslid Marjolijn Mijling (CDA): “Als gemeenteraad moet je ook voor die controle zijn. Bij duidelijke aanwijzingen van fraude vind ik deze methode geoorloofd.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.