"Geen menselijke maat bij handhaving Groene Heuvels" - RN7
Ankeiler: Bij de handhavingsacties van de gemeente Beuningen in recreatiepark de Groene Heuvels in Ewijk heeft het ontbroken aan de 'menselijke maat'.

EWIJK - Bij de handhavingsacties van de gemeente Beuningen in recreatiepark de Groene Heuvels in Ewijk heeft het ontbroken aan de 'menselijke maat'. Dat zei Jos Swartjes, fractievoorzitter van de Socialistische Partij, dinsdagavond in de gemeenteraad van Beuningen. De gemeente Beuningen maakte onlangs bekend dat de strikte handhaving, die in 2018 begon, vrijwel is afgerond.

Alle verboden permanente bewoning in het recreatiepark is inmiddels beëindigd. Vooraf was door de gemeente beloofd dat daarbij de menselijke maat zou worden gehanteerd. Terugkijkend op de afgelopen jaren is Jos Swartjes het daar absoluut niet mee eens. Zo kregen diverse bewoners enkele dagen voor de kerst een brief van de gemeente met de mededeling dat men hun woning moest verlaten.

Grote woningnood

"En dat in tijden van grote woningnood. Ons land heeft een structureel tekort van ruim 300.000 woningen," aldus Swartjes onlangs in een interview. Swartjes: "Het kerstverhaal gaat over mensen die een onderdak zoeken, maar in Beuningen was het tegenovergestelde aan de orde, mensen moesten hun onderdak verlaten."

Hij wijst erop dat de gemeente Wijchen op recreatiepark de Wighenerhorst enkele keren de hand over het hart heeft gestreken, want daar mochten wel diverse bewoners via een gedoogconstructie in hun huisje blijven wonen.

Begrip voor stress maar handhaving onontkoombaar

In de gemeenteraad benadrukte burgemeester Daphne Bergman dinsdagavond dat alle vertrokken bewoners inmiddels nieuwe woonruimte hebben gevonden. "Ik begrijp dat het bij de mensen veel stress heeft opgeleverd," zo zei de burgemeester. Zij wees er ook op dat deze mensen permanent op een plek zijn gaan wonen waar dat niet mocht. Handhaving was daardoor onontkoombaar.

Sociaal Team heeft geholpen

Volgens Bergman heeft de gemeente een aantal mensen geholpen bij het zoeken naar een woning en heeft het Sociaal Team van de gemeente ook andere vormen van ondersteuning verleend. "Gelukkig is niemand echt op straat terechtgekomen," aldus de burgemeester.

Beuningen wil zich bewijzen naar de provincie

Waarom heeft ook de gemeente Beuningen in een aantal schrijnende gevallen geen gedoogconstructie toegepast, zo vroeg Swartjes in de gemeenteraad. "Beuningen wilde zich echter naar de provincie toe extra bewijzen," zo denkt Swartjes. Dat heeft volgens hem te maken met het bestuurlijke debacle van de zandwinning Beuningse Plas, waarbij de gemeente zo'n 20 miljoen verloor.

Swartjes: "Veel mensen zijn blijvend in het park gaan wonen uit pure noodzaak, omdat men bijvoorbeeld vanwege een scheiding geen andere keuze had. Het gemeentelijke beleid had allemaal anders gekund. Ze hadden de bewoners gemakkelijk meer tijd kunnen geven om alternatieve woonruimte te zoeken. De gemeente wilde echter in een goed blaadje komen bij de provincie."

Plotselinge handhaving door gemeente

De SP heeft het als enige partij in Beuningen opgenomen voor de illegale bewoners van de Groene Heuvels. Zij kwamen volgens de SP enorm in de knel door de grootschalige handhavingsacties die de gemeente plotseling vanaf 2018 uitvoerde.

De afgelopen jaren heeft de gemeente 161 keer een dwangsom opgelegd vanwege permanente bewoning. In totaal hebben bewoners hiertegen 144 keer bezwaren ingediend. Het gaat om dwangsommen van minimaal 10.000 euro. Dat bedrag kon oplopen tot maximaal 60.000 euro. De gemeente verklaarde dat ze niemand uit huis zouden zetten, maar dergelijke hoge dwangsommen hebben wel hetzelfde effect, aldus SP-fractievoorzitter Swartjes.

Groene Heuvels voortaan 't Broekhuys

Het recreatiepark, met in totaal 204 vakantiehuisjes, maakt inmiddels onder de nieuwe naam 't Broeckhuys een doorstart, zo meldde de gemeente onlangs.

đŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel