Ankeiler: Een rechtszitting over de 'Beuningse vergismoord' liep dinsdagochtend uit op een flinke scheldpartij, waar de parketpolitie aan te pas moest komen.

- Een rechtszitting over de 'Beuningse vergismoord' liep dinsdagochtend uit op een flinke scheldpartij, waar de parketpolitie aan te pas moest komen.

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de compleet onschuldige Nijmeegse klusjesman Mehmet door criminelen in Beuningen werd doodgeschoten, vermoedelijk per vergissing. Sindsdien loopt er een onderzoek waarbij inmiddels vijf verdachten vast zitten. Tegen hen diende dinsdagochtend een tussentijdse zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt later verwacht.

Opnieuw waren ze in grote getale naar de rechtbank gekomen: de familie van de vermoorde Mehmet uit het Nijmeegse Neerbosch-Oost zat weer keurig op een rij op de publieke tribune, om de ontwikkelingen in deze zaak te volgen.

Echte antwoorden op de vraag waarom ‘hun’ Mehmet destijds juli ’20 dood moest, kregen ze ook nu niet. Reden is dat hij het beoogde doelwit van de moordaanslag helemaal niet was. Mehmet was simpelweg de verkeerde man op de verkeerde plaats. Vermoedelijk vormde het daadwerkelijke doelwit een speler in het criminele milieu.

Groep die met meerdere voertuigen moord voor bereidde

Het Openbaar Ministerie schetst al maanden het beeld van een groep inmiddels opgepakte verdachten, die nauw coördinerend vanuit Amsterdam een moord in het oosten des lands voorbereidt - en in de eerste dagen van juli vorig jaar uitvoert. Opvallend is daarbij het grote aantal voertuigen dat hiervoor nodig is: meerdere personenauto’s en een bestelbus.

Het onderzoeksteam verzamelt op dit moment nog volop bewijsmateriaal tegen de verdachten, zo maakte het Openbaar Ministerie dinsdag duidelijk.

Een echte smoking gun lijkt te ontbreken, hoewel het dossier wemelt van aan de verdachten toegeschreven telefoonpaalgegevens en chatberichten, aangevuld met enkele verklaringen van getuigen.

Parketpolitie moet in actie komen

Binnen die groep verdachten die nu vast zit, springt eentje er uit. Dat is August D. Hij wordt door justitie gezien als degene wiens huis in Amsterdam-Zuidoost fungeerde als coördinatiepunt. In zijn muziekstudio zijn veel van de verdachten regelmatig langs gekomen. Vanuit hetzelfde adres registreert de politie een groot aantal pogingen om via (versleutelde) telefoons in contact te komen met medeverdachten, precies in die dagen dat de moord plaats vindt.

Het is deze August D, een boom van een vent, die dinsdagochtend een reeks verwijten heeft voor de officier van justitie: “Deze man moet zijn werk doen!” Op een bepaald moment trekt hij het niet meer, en staat woedend op. Hij moet in bedwang worden gehouden door de parketpolitie.

Niet veel later schuift ook medeverdachte Jermaine M. woedend zijn stoel naar achteren. Hij komt overeind, nadat hij gehoord heeft dat zijn voorarrest verlengd wordt. Ook hij lijkt te zijn ontploft. Wat weer tot een reactie bij August D. leidt, die tot dan toe even rustig was. Uiteindelijk worden de twee verdachten beiden briesend afgevoerd.

Inhoudelijke behandeling mogelijk pas over een jaar

Ondertussen loopt deze zaak de nodige vertraging op, zo maakt het Openbaar Ministerie duidelijk. Het uitlezen van gegevens uit diverse versleutelde telefoons laat nog op zich wachten. En juist uit die Sky Ecc en Encrochat-telefoongegevens komt nog altijd veel belastende informatie naar voren. Ook dient justitie nog een 'zesde' verdachte op te pakken, zo kondigt de officier van justitie aan. Die zou betrokken zijn bij een liquidatiepoging in Tienhoven. Een zaak die gerelateerd kan worden aan de moord in Beuningen. En tot slot moet er ook nog een man verhoord worden die vast zit in Frans Guyana. Die zou betrokken zijn bij het klaar zetten van een van de auto's die zijn gebruikt bij de moord in Beuningen.

Het zal waarschijnlijk september of oktober volgend jaar worden voordat de nabestaanden van Mehmet eindelijk horen welke straf de rechtbank voor deze verdachten in petto heeft. Diezelfde verdachten blijven ondertussen allen in voorarrest, zo werd dinsdag eveneens bekend.