Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Basisschool de Oversteek voert een kort toneelstukje op Foto: RN7
Ankeiler: Bij het Waalmonument De Oversteek in Lent werden op maandag 20 september de 48 gesneuvelde militairen herdacht die tijdens Market Garden hier het leven lieten.

- Bij het Waalmonument De Oversteek in Lent werden op maandag 20 september de 48 gesneuvelde militairen herdacht die tijdens Market Garden hier het leven lieten. Door de Coronamaatregelen was er geen publiek bij, behalve burgemeester Bruls, een aantal genodigden en basisschool OBS De Oversteek die sinds 2020 voor het monument verantwoordelijk is.

Tekst gaat verder onder de video:

“Ze stonden voor een duivels dilemma om het zo maar uit te drukken”, vertelt Bruls, “want blijven vechten aan de zuidkant van de rivier, dat schoot niet op. De soldaten moesten naar Arnhem gaan om verder te komen. Het is een dilemma waar je nooit voor op gesteld wilt worden én waar je alleen maar enorm veel respect voor kunt hebben”.

De toespraak van Bruls maakte indruk op alle aanwezigen. Behalve 90 Amerikaanse militairen van de 78ste Airborne Division, waren er ook drie Amerikaanse veteranen. Van basisschool OBS De Oversteek was groep 7 aanwezig en zij zongen onder andere het Nederlandse en Amerikaanse volkslied en beelden in een voorstelling de operatie Market Garden. De directeur van de school legde een krans bij het monument.

Afbeelding
Basisschool de Oversteek voert een kort toneelstukje op Foto: RN7

Vrijheid

Bruls keek terug, maar had het ook algemener over het begrip vrijheid: “Vrijheid is voor mij niets zoiets als je mag doen wat je wilt. Vrijheid is juist voor mij respect hebben voor een ander want probeer het maar om te draaien, als je nou geen respect hebt voor een ander of je voelt geen respect van een ander wat heb je dan eigenlijk voor vrijheid."

Waalcrossing

Op 20 september landden parachutisten van de 82ste Amerikaanse luchtlandingsdivisie in de uiterwaarden van de Waal. Onder zware beschietingen van de bezetter staken zij de rivier over in opvouwbare canvas bootjes, met hun geweerkolf als peddel. Deze oversteek werd voor de Amerikaanse parachutisten een van de felste en meest bloedige gevechten uit hun leven. Ze wordt beschreven als één van de heldhaftigste acties in de Tweede Wereldoorlog.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.