Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Lichtjesprotest bij de asfaltcentrale Foto: Vereniging Dorpsbelang Hees
Ankeiler: Stuur zoveel mogelijk brieven naar gemeenteraadsleden van Nijmegen. Die oproep doet de Vereniging Dorpsbelang Hees aan alle inwoners van de stad.

- Stuur zoveel mogelijk brieven naar gemeenteraadsleden van Nijmegen. Die oproep doet de Vereniging Dorpsbelang Hees aan alle inwoners van de stad. Kern van die brieven: sluit de asfaltcentrale in Nijmegen-West.

Al decennia wordt er steen en been geklaagd over een niet te harden stank afkomstig van asfaltcentrale APN. Ook maken inwoners van Nijmegen-West zich ernstige zorgen om de aanhoudende gezondheidsklachten die ze ervaren. De uitstoot van de fabriek slaat ze op de keel en longen. Veel omwonenden vrezen zelfs een verband met kankergevallen in de directe omgeving van de asfaltproducent.

Giftige stoffen

De bom barstte recent pas echt toen Omroep Gelderland naar buiten bracht dat omwonenden een uitgelekte brief in handen hadden gekregen gericht aan bouwbedrijf Dura Vermeer, de eigenaar van de asfaltcentrale.

De brief was afkomstig van de gemeente die tijdens een onaangekondigde meting in juni een overschrijding van 17 keer de norm aan giftige stoffen (met name naftaleen) had geconstateerd en nu dreigt met een dwangsom als er niets verandert. De buurt reageerde woedend en ontzet.

In aanloop naar de raadsvergadering van komende woensdag waarin gesproken wordt over wat nu te doen aan de in het beklaagdenbankje geraakte asfaltcentrale roept de Vereniging Dorpsbelang Hees nu Nijmegenaren op om raadsleden te vragen om sluiting van de asfaltfabriek.

Om het de inwoners van de stad gemakkelijk te maken, heeft de vereniging een voorbeeldbrief op haar website geplaatst die alleen nog maar minimaal hoeft te worden ingevuld met zaken als naam en woonlocatie in Nijmegen.

Klaver moet groene collega's aanpakken

Iemand die niet in de gemeenteraad van Nijmegen zit, maar wel persoonlijk een brief heeft ontvangen uit Nijmegen-West is GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Vereniging Dorpsbelang Hees, Wijkvereniging Ons Waterkwartier, Wijkraad Neerbosch-Oost, BelangenVereniging Kinderdorp Neerbosch en Weurt+ roepen Klaver op om de GroenLinks-politici in de Waalstad tot de orde te roepen.

De briefschrijvers hebben geen goed woord over voor de partij, waarvan één van de twee wethouders die ze leveren aan de stad eindverantwoordelijke is in het asfalt-dossier.

Sluiten is nog niet zo eenvoudig

"Beste Jesse", schrijven ze. "Praat met uw GroenLinks-wethouder in deze mooie stad. En zorg dat GroenLinks ook in Nijmegen gaat staan waar GroenLinks landelijk voor staat: voor GROEN. En dus voor sluiting van deze fabriek, nog vóór het einde van dit jaar. [...] Wij rekenen op u." Het is nog afwachten of en hoe Klaver gaat reageren op de breed gedragen brief.

In de Nijmeegse raad klinken geluiden dat de asfaltcentrale inderdaad maar dicht moet wanneer deze niet aan de normen blijft voldoen. Maar verantwoordelijk wethouder Jan Wijnia heeft de raad tijdens een eerste vergadering over APN al duidelijk gemaakt dat sluiting niet zomaar kan.

Daar gaat een flink juridisch traject aan vooraf waarbij zonneklaar moet worden dat de asfaltcentrale aanhoudend de geldende regels aan zijn laars lapt. Daarvoor moet meer en zorgvuldig worden gemeten. Pas dan kan er eventueel gehandhaafd worden.

Om de raadsleden nog verder te bewerken is er komende woensdag een protestactie bij de asfaltfabriek gepland:

Afbeelding
Lichtjesprotest bij de asfaltcentrale Foto: Vereniging Dorpsbelang Hees

Kijk hier naar een reportage waarin wethouder Wijnia reageert op de eis om de fabriek te sluiten:

Zie ook: