Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Gemeentewerf ruimt gedumpt afval op Foto: Gemeente Druten
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Handhaving is opzoek naar gegevens dader Foto: Gemeente Druten
Ankeiler: Hoewel er onlangs 3.660 kilo aan afval werd gedumpt in de Drutensche Waarden, komt afvaldumping niet vaak voor in het Land van Maas en Waal.

- Hoewel er onlangs 3.660 kilo aan afval werd gedumpt in de Drutensche Waarden, komt afvaldumping niet vaak voor in het Land van Maas en Waal. Dat zegt Rino Vinke van werkorganisatie Druten-Wijchen. Als het gebeurt, kost het wel een hoop tijd en geld om de boel weer (gescheiden) op te ruimen.

Tekst gaat verder onder de video:

Procedure

''Als er een melding gedaan wordt van een dumping, dan gaan wij daar naartoe en vragen we onze handhavers of ze kunnen achterhalen wie de eigenaar van het afval is'', vertelt Vinke. ''Soms zit er een label in van een tijdschrift waar de naam op staat en dan wordt het stuk makkelijker om de dader te achterhalen.''

Dader afvaldumping

''Als de gemeente uiteindelijk weet wie het afval heeft gedumpt, krijgt die persoon een rekening. Vinke: ''Je praat over duizenden euro's als het een grote storting betreft, net als bij de Drutensche Waarden. Dat is een hoop geld, want het storten van afval is niet goedkoop.'' De gemeentewerf ruimt het gedumpte afval op en moet het vervolgens gescheiden aanleveren.

Een dader van afvaldumping is vaak lastig te vinden: ''Het komt zelden voor dat de dader achterhaald wordt. Negen van de tien keer draait de gemeente voor de kosten op'', vertelt Rino Vinke.

Een afvaldumping komt volgens de werkorganisatie niet vaak voor: ''Onze mannen van de gemeentewerf komen iedere week wel dumpinkjes tegen, bijvoorbeeld van iemand die de tuin doet of aan het verbouwen is, maar echt van die grotere, zoals bij de Drutensche Waarden, komt één a twee keer per jaar voor."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.