Ankeiler: Het Wijchense college raadt de gemeenteraad aan te kiezen voor het renoveren van zwembad De Meerval in Wijchen in plaats van nieuwbouw te laten plegen of het zwembad te sluiten.

- Het Wijchense college raadt de gemeenteraad aan te kiezen voor het renoveren van zwembad De Meerval in Wijchen in plaats van nieuwbouw te laten plegen of het zwembad te sluiten. Het zwembad bestaat 30 jaar en is economisch afgeschreven, maar adviesbureau Synarchis concludeert dat het zwembad nog steeds meerwaarde heeft en nog in goede staat verkeert.

“Zonde om te slopen”

Sluiting van het bad is alleen een goede keuze als daar zwaarwegende redenen voor zijn. Die zijn er niet, concludeert Synarchis. Slopen van het bestaande zwembad zou vanwege de goede staat van het gebouw kapitaalvernietiging zijn. Tegelijkertijd is in stand houden van de huidige situatie ook geen optie, omdat het zwembad qua uitstraling verouderd is niet meer aan de gewenste functionaliteiten van het moment voldoet. Het college neemt het advies van Synarchis over. “Zij concluderen dat het zonde is om het gebouw te slopen als je met een goede renovatie er nog 20 jaar mee door zou kunnen”, zegt wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Het zwembad ligt er goed bij, concluderen zij, en daar ben ik eigenlijk wel trots op omdat we het goed hebben bijgehouden.” Wel is het zo dat de bezoekersaantallen van het zwembad al jaren teruglopen. “Toch zijn het nog steeds goede bezoekersaantallen en voorziet het zwembad duidelijk in een behoefte. De bezoekerstevredenheid is hoog. Ook wordt er gebruik van gemaakt door zwemverenigingen die gewoon levensvatbaar zijn. Synarchis concludeert ook dat Wijchen groot genoeg is voor een eigen zwembad. Na een renovatie trekt het bed wellicht ook weer meer recreatieve bezoekers.”

Uitgebreide renovatie

Het college neemt ook het advies van Synarchis over om voor een uitgebreide renovatie van De Meerval te kiezen, vanwege de gebruiksvoordelen die deze variant de komende 20 jaar biedt. Een van de onderscheidende zaken van De Meerval ten opzichte van andere zwembaden in de regio, is dat er naast een wedstrijdbad en een instructiebad ook een recreatiebad is. Synarchis ziet mogelijkheden om dat recreatiebad met een aanpassing ook te laten functioneren als uitbreiding van het instructiebad om meer ruimte te maken voor doelgroepactiviteiten. De twee huidige sauna’s zouden verplaatst kunnen worden naar een nieuw saunaplein. Daarnaast schetst Synarchis een scenario waarbij een deel wordt aangebouwd waar een nieuwe entree, de horeca en de tribune kunnen worden gesitueerd om de logistiek van de accommodatie te verbeteren en de ontmoetingsfunctie in de nieuwe horecavoorziening een impuls te geven. De geschatte kosten voor een uitgebreide renovatie van het zwembad zijn ruim 4 miljoen euro.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.