VIDEO | Zo zag een huis er 70 jaar geleden uit in het Nijmeegse Jerusalem - RN7
Bevat Video: Video
Ankeiler: Nu kan het nog: terug in de tijd naar hoe men vroeger woonde in een van de 220 naoorlogse woningen in de Nijmeegse wijk Jerusalem.

NIJMEGEN - Nu kan het nog: terug in de tijd naar hoe men vroeger woonde in een van de 220 naoorlogse woningen in de Nijmeegse wijk Jerusalem.

De nostalgische woningen gaan tegen de vlakte en worden vervangen door nieuwbouwwoningen, waarvan de eerste 46 al klaar zijn. Maar één wederopbouwwoning is eerst nog tijdelijk museum. De inrichting brengt bezoekers zeventig jaar terug in de tijd. Het museum is met liefde verzorgd door wijkbewoners.

De kleine goedkope huurwoningen verrezen vanaf 1953 op voormalige tuinbouwgronden achter de Wolfskuilseweg en de Oude Graafseweg. Ze zijn betaald met geld uit de Marshall-plannen voor de wederopbouw van Europa na de oorlog. Rockers Eddie en Alex van Halen, die de Amerikaanse rockband Van Halen oprichtten, woonden als kind nog enkele jaren in de Rozemarijnstraat.

Bekijk de video. Tekst gaat eronder verder:

51

Voordat de woningen straks allemaal gesloopt zijn, hebben belangstellenden de mogelijkheid om de komende weken de museumwoning te bezoeken aan de Boksdoornstraat 51. Deze woning, die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling over de wederopbouw Kijk omhoog, kijk vooruit die binnenkort in Nijmegen start, is ingericht in de tijd van de wederopbouw.

Bezoekers kunnen zo een stapje teruggaan in de tijd. Wijkbewoners Jan Peters en Hans Wegman, die eerder al een boek schreven over de buurt, beheren de museumwoning.