Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Horecatycoon Khalid Oubaha uit Nijmegen is niet van plan om in zijn 23 Gelderse zaken te controleren of mensen een geldig coronatoegangsbewijs bij zich hebben.

- Horecatycoon Khalid Oubaha uit Nijmegen is niet van plan om in zijn 23 Gelderse zaken te controleren of mensen een geldig coronatoegangsbewijs bij zich hebben. Dat zei hij in het televisieprogramma Op1. Andere horecazaken, zoals op de Korenmarkt, hebben minder problemen met het vragen naar een coronapas. Volgens burgemeester Bruls was er in het veiligheidsberaad onbegrip voor de verplichte sluitingstijd.

Het demissionaire kabinet maakte vlak daarvoor op de persconferentie bekend dat de anderhalve meterregel losgelaten werd, maar het coronatoegangsbewijs verplicht zou worden in de horeca vanaf 25 september.

Oubaha vindt dat het oneerlijk is om aan ondernemers te vragen om de controles uit te voeren. "Ik ben niet van plan om in de ochtend om 10 uur een bejaard stel, dat een kop koffie met appeltaart bestelt, te gaan controleren of ze een code hebben." En volgens de ondernemer kost het ook extra geld. "Iemand daar neerzetten voor 15 euro per uur. Reken maar uit. Dat loopt op qua kosten."

Op de Korenmarkt in Arnhem is het toegangsbewijs ook al besproken. Liesbeth de Zoete van Café de Schoof snapt de frustratie rondom de code niet zo goed. "Er staat één iemand achter de bar die alle codes moet scannen. Maar zo moeilijk is dat niet", zegt ze tegen Omroep Gelderland. "Je komt aanlopen, weet dat je het moet laten zien. Het kost een seconde en dan heb je het gedaan."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Sluitingstijden

De frustratie zit bij de Korenmarkt eerder in de sluitingstijd van 12 uur 's nachts tot 6 uur 's morgens. "We hebben met de Korenmarkt afgesproken dat we er het beste van gaan maken", zegt De Zoete. "We hopen dat mensen eerder zullen komen, maar dat is natuurlijk afwachten." Ze nemen een aantal stappen in de hoop dat het bezoekers aan kan sporen eerder te komen. "Normaal komt de DJ om tien uur, dat zal nu een paar uur vroeger zijn."

Dat de verplichte sluitingstijd niet goed valt, kan burgemeester Hubert Bruls goed begrijpen. Ook in het Veiligheidsberaad, waar hij voorzitter is, was er onbegrip over die maatregel. "De argumentatie waarom het om 2 uur ’s nachts minder goed zou gaan dan om 10 uur ’s avonds, konden wij ook niet meer volgen", zei hij in Op1.

Boetes

De burgervader leek zich achter de horeca te scharen. "Ik durf te zeggen, er zitten gemiddeld meer mensen op de bingo-avond zonder beperkingen dan bij een gemiddelde kroeg in mijn stad." Toch roept hij ondernemers wel op om zich aan de maatregel te houden, vooral omdat die het mogelijk maakt tot volle bezetting over te gaan. "Ik kan de emotie begrijpen. Maar als je zo zegt: 'Dit ga ik niet doen', dan is er geen keuze. Dan zal er opgetreden worden. Dan volgen boetes en mogelijk ook sluitingen."

Ook in Barneveld staan de horeca-eigenaren niet te springen om alle gasten te vragen naar het coronatoegangsbewijs, zegt Herman Blokland tegen Omroep Gelderland. Hij is voorzitter van de Barneveldse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. "Het is me nogal wat. Ik ga er niet op handhaven. Onder de leden is ook met verbazing gereageerd." Maar of dat ook betekent dat in Barneveld niet gevraagd gaat worden om het bewijs? "Dat durf ik niet te zeggen. Maar ik ben wel benieuwd hoe de gemeente dit gaat controleren."

Zie ook: Anderhalve meter voorbij, maar wel verplicht toegangsbewijs horeca

Deel dit artikel