De GGD-vaccinatiebus trekt twijfelaars over de streep - RN7
Bevat Video: Video
Ankeiler: De GGD trekt met een speciale bus het land in om bewoners op een laagdrempelige manier over te halen zich alsnog te laten vaccineren.

ZETTEN - De GGD trekt met een speciale bus het land in om bewoners op een laagdrempelige manier over te halen zich alsnog te laten vaccineren. Dinsdag staan ze op het dorpsplein in Zetten, want daar is het niet goed gesteld met de vaccinatiegraad. "Deze is vergelijkbaar als die in Barneveld vanwege het geloof", legt Samiena Alidjan GGD-arts uit.

De GGD gaat sinds enige tijd met een speciale bus op stap naar dorpen en wijken waarvan ze weten dat daar de vaccinatiebereidheid relatief laag is. Dat is in Zetten ook het geval. "Soms ligt het niet alleen aan het geloof, maar krijgen mensen niet de juiste voorlichting", vertelt Alidjan. "Door de bus hier op het dorpsplein neer te zetten, hopen we de vaccinatiegraad een beetje op te krikken."

De tekst gaat verder onder de video:

Een inwoonster uit Herveld laat zich vandaag vaccineren, omdat zij vindt dat haar vrijheden anders té beperkt worden. "Ik kan dan niet meer lekker uit eten, niet meer naar de kroeg; ik wil wel normaal kunnen leven." Ze legt uit dat dit haar uiteindelijk over de streept heeft getrokken: "Anders zit ik straks helemaal alleen thuis terwijl iedereen in de kroeg zit".

Zwanger en vaccinatie

Een andere bezoekster twijfelde lange tijd omdat ze zwanger is. "Morgen ben ik 16 weken zwanger en het kindje is nog niet levensvatbaar. De informatie die beschikbaar was, was voor mij ook niet erg duidelijk: eerst moest je je niet laten vaccineren als je zwanger bent, toen weer wel." Omdat ze de bus op het plein zag staan, besloot ze toch langs te gaan voor meer informatie. GGD-arts Alidjan weet haar gerust te stellen waardoor ze zich uiteindelijk wél laat vaccineren.

Behalve vaccineren, kunnen inwoners ook bij de bus terecht met alle vragen over het belang van vaccineren, testen én de hygiënemaatregelen. Ook kun je langskomen voor het aftekenen van je gele boekje of hulp bij het maken van de QR-code in de Corona Check-app. "We hopen dat we veel prikken kunnen zetten", legt de Alidjan uit. "Normaal zetten we tussen de 50 en 100 prikken, maar ik hoop dat er vandaag meer mensen komen."

Prikangst spreekuur

Niet iedereen heeft twijfels. Eén bewoner heeft het gewoon erg druk op zijn werk gehad. "Ik werk in ploegendiensten en een afspraak maken was behoorlijk lastig omdat we onderbezet zijn. Ik kom nu direct van mijn werk af en de bus staat in mijn buurt, dus ik dacht 'ik laat me meteen vaccineren'." Erg happig op naalden is hij echter niet, maar na de prik laat hij ons weten dat 'het voorbij was voordat hij er erg in had'.

GGD Gelderland-Midden heeft voor mensen die bang zijn voor naalden, een speciaal spreekuur. "Twee keer in de week hebben wij op onze locatie in Ede, een prikangstuur. Hier worden mensen speciaal begeleid door het hele proces. Ook is hier een hulphond aanwezig die de mensen geruststelt", vertelt Alidjan.

Pfizer of Jansen

Bij de vaccinatiebus kun je kiezen tussen de vaccins van Pfizer of Janssen. Iedereen vanaf twaalf jaar mag Pfizer krijgen. Het Janssen-vaccin mag je alleen hebben vanaf achttien jaar. Voordeel van het Janssen-vaccin is dat je met een prik volledig gevaccineerd bent. Als je je bij de bus wilt laten vaccineren, is het belangrijk dat je je ID of rijbewijs meeneemt. Voor meer informatie over prikken zonder afspraak, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel