Inwoners Wijchen mogen zelf straatnamen bedenken, maar daar zitten wat voorwaarden aan - RN7
Ankeiler: Toekomstige inwoners van nieuwe Wijchense wijken krijgen van de gemeente de kans om zelf te bepalen hoe de nieuwe straten gaan heten.

WIJCHEN - Toekomstige inwoners van nieuwe Wijchense wijken krijgen van de gemeente de kans om zelf te bepalen hoe de nieuwe straten gaan heten. Echter zitten daar wel wat voorwaarden aan. Zo kan je niet je eigen naam verwerken in de straatnaam.

De gemeente Wijchen wil de inwoners zelf de straatnamen laten bedenken in het kader van burgerparticipatie. Uitgangspunt is de inwoners van Wijchen meer te betrekken bij hun leefomgeving. In de Huurlingsedam mochten inwoners ook straatnamen bedenken; die moeten binnen het thema 'oude beroepen' vallen. Zo moet elke nieuwe wijk een thema krijgen. Welke dat worden, is nog niet bekend, omdat de bouwplannen voor Wijchen-West zich nog in een pril stadium bevinden. Zo is op dit moment ook nog niet bekend hoeveel en welke straten er in de wijk komen. Dit is pas definitief bekend wanneer het bestemmingplan is vastgesteld. Waarschijnlijk is dat in 2023.

Straatnaam gaat door een keuring

Een straatnaam is er niet zomaar. Daar zit een hele keuring achter. Waar moet een straatnaam aan voldoen? Er moet in ieder geval voorkomen worden dat straatnamen op elkaar gaan lijken. Toch gaat dat niet altijd goed, zo blijkt bijvoorbeeld uit de in het verleden toegekende straatnamen in de gemeente Wijchen zijn de Grotestraat en Grootestraat en het Kasteellaantje en Kasteellaan.

De gemeente wilt ook niet meteen een persoon in de straat vernoemen. Daaraan zitten ook voorwaarden: "De betreffende persoon moet ten minste 10 jaar geleden zijn overleden, zijn/haar verleden wordt onderzocht en nabestaande moeten toestemming geven voor gebruik van de naam" aldus een woordvoerder van de gemeente Wijchen.

Uiteindelijk besluit het college van B&W over de toe te kennen straatnamen op basis van een ambtelijk advies. Hoe de keuze van de ingediende straatnamen voor het advies tot stand komt is op dit moment ook nog niet bekend. Mogelijk dat ook daartoe een aantal inwoners worden uitgenodigd. Mogelijk dat ook daartoe een aantal inwoners worden uitgenodigd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.