Column Vincent Cantrijn - Bisschop - RN7
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

REGIO - Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Bisschop

Het leek wel een wederopstanding van het Rijke Roomse Leven toen ik de foto in de krant zag staan van de bisschop van Den Bosch met staf en mijter. Hij preekte afgelopen zondag in een boerenschuur op de grens van Wijchen en Beuningen tijdens een jubileum van de boeren-en tuindersorganisatie. Leden van het St. Damianusgilde uit Niftrik traden op als secondanten. Ik was helemaal terug in de vijftiger jaren. Toch was het niet alleen maar roomse nostalgie in die boerenschuur. De bisschop gaf In zijn preek de boeren en tuinders de boodschap mee om het leven te verduurzamen en te vergroenen, opdat de aarde ons kan blijven voeden. Dat zou zeker een handje helpen om de stikstofcrisis te beteugelen. Mochten de verzamelde boeren en tuinders hieraan meer gehoor geven dan aan dezelfde boodschap van Jesse Klaver of Jan van der Meer, dan liggen er grote kansen voor de gemeenteraad van Nijmegen. Ogenblikkelijk de bisschop van Den Bosch uitnodigen voor een mis in de Asfaltfabriek aan de Energieweg om daar diezelfde preek met opdracht over verduurzamen en vergroenen op te leggen aan de directie van Dura Vermeer. Dat is daar hard nodig.

Tata Steel in het klein; aldus boze bewonersorganisaties in Nijmegen West, Weurt en Beuningen. Een volkomen terechte opvatting gezien alle officiële rapporten waaruit blijkt dat de asfaltfabriek al jarenlang zeventien keer de toegestane norm uitstoot. Willens en wetens. Sluiting van de fabriek is voor de raad een meer dan serieuze optie. De directie van de asfaltfabriek wil daar wel aan meewerken. De gemeente Nijmegen mag de fabriek voor tien miljoen kopen. Waar de hoogte van het bedrag vandaan komt is even niet belangrijk. Het gaat om het eerste idee. “Ik heb nog niet vaak een afgeschreven asfaltfabriek gekocht”, aldus GroenLinks raadslid Joep Bos Coenraad afgelopen woensdag tijdens de raadsvergadering. Ook een GroenLinks raadslid kent af en toe zijn beperkingen. Maar geen nood. Alles moet de eerste keer zijn. Het kopen van een Slachthuis, een Goffertstadion of een Valkhofmuseum was ook niet eerder voorgekomen in de Nijmeegse geschiedenis. Afgezien van het financiële debacle kan er voor de locatie Slachthuis gesproken worden van een verbetering van de plek. Het Gofferstadion werd gekocht van NEC en diezelfde dag weer verhuurd aan NEC. Dat het nu weer met veel financiële heibel andersom moet doet er even niet toe. Er kan nog steeds gevoetbald worden. Museum het Valkhof is ook aangekocht en wordt na een verbouwing verhuurd aan het museum. Het kostte een hoop geld, maar de kunstschatten kunnen blijven staan en hangen. Maar een te slopen asfaltfabriek kopen voor tien miljoen? En dan?

Hans van Hooft van de SP vond de aankoop van Museum het Valkhof voor zestien miljoen weggegooid geld. Duidelijke taal. Bij de asfaltfabriek is hij nóg duidelijker. Als het aan Hans ligt is het over en uit met de fabriek. Wegwezen. Ogenblikkelijk. Voor nul euro. “We gaan niet voor Sinterklaas spelen”, aldus zijn betoog in de raad. Hans is geen bisschop.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.