Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Het zal je maar gebeuren: duizend jaar lang afgeschilderd worden als een rotwijf. Het overkwam Adela van Hamaland.

- Het zal je maar gebeuren: duizend jaar lang afgeschilderd worden als een rotwijf. Het overkwam Adela van Hamaland. Een machtige vrouw die een millennium terug de baas was over een flink deel van Gelderland. Maar was ze wel zo’n slechte, losbandige en luidruchtige vrouw als de geschiedenis ons wil doen geloven?

Historicus Thomas Wijnands uit Velp deed onderzoek naar een sterke, machtige vrouw die duizend jaar geleden leefde en de geschiedenis inging als een takkewijf. Onterecht blijkt uit onderzoek van Wijnands.

Bekijk de video. Tekst gaat eronder verder.

Adela van Hamaland maakte zich duizend jaar geleden niet geliefd toen ze haar erfdeel opeiste, dat voor een belangrijk deel in handen was gekomen van de kerk. Nagenoeg vergeten Gelderse geschiedenis.

Onbekend voor de meesten

"Een heel belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis", stelt Wijnands. "Dat sowieso voor Gelderland heel belangrijk is geweest, voor de vorming van Gelderland. Intrige, moord, verraad, hele liefdesverhalen. Maar eigenlijk onbekend voor de meeste mensen."

Hamaland strekte zich uit van Renkum in het westen, Zutphen in het noorden, Elten in het oosten en de Duivelsberg, vlak bij Nijmegen, in het zuiden. Daar is wel wat informatie te vinden over Adela. "Alleen een groot deel van die info klopt dus niet", constateert de bevlogen historicus na onderzoek. "Er wordt hier ook nog steeds gezegd wat voor vreselijke vrouw Adela was."

Bloedvergieten hoorde erbij

Toegegeven, ze voer een bloedige strijd om haar erfenis. Maar bloedvergieten was in die tijd niet ongewoon. Wijnands: "Als zij een man was geweest, had niemand er iets van gezegd."

Het zijn de mannelijke, kerkelijke geschiedschrijvers die haar de geschiedenis in hielpen al een vroegmiddeleeuwse bitch. En ook al zijn we nu duizend jaar verder, vrouwen moeten nog steeds vechten voor hun positie en gelijkheid. "Vandaag de dag zie je dat dus inderdaad nog steeds", bespiegelt de historicus ietwat teleurgesteld.

Naar aanleiding van het onderzoek is ook een documentaire gemaakt over Adela. Die gaat zaterdag in Arnhem in première en is zondag te zien vlak bij de Duivelsberg, in Beek.

Deel dit artikel