Ankeiler: Voor de 35ste editie van de Open Monumentendag is er een speciale kijkwijzer ‘Kerkramen in de gemeente Wijchen’ samengesteld.

- Voor de 35ste editie van de Open Monumentendag is er een speciale kijkwijzer ‘Kerkramen in de gemeente Wijchen’ samengesteld. Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Het boekje is uitgebracht om extra aandacht voor de kwetsbare gebrandschilderde glas-in-loodramen in de deelnemende kerken te vragen.

Aanleiding voor het boekje is het werk van Jo Bormans die de afgelopen twee jaar de gebrandschilderde glas-in-loodramen van de circa dertig katholieke kerken in het Land van Maas en Waal in het Rijk van Nijmegen (westelijk deel) heeft geïnventariseerd. Dit is beschreven, gefotografeerd en samengebracht op de website ‘kerkramentussenmaasenwaal.nl’.

Religieus erfgoed

De fragiele, in situ, glas-in-loodramen zijn, net als de kerkgebouwen waarin zij zich bevinden, van grote cultuurhistorische waarde. De kunstwerken behoren tot ons religieus erfgoed en verdienen volgens het Comité Open Monumentendag Wijchen echt de aandacht en waardering van het gehele publiek.

De trend van ontkerkelijking, die in de jaren zestig van de vorige eeuw begon, zet zich voort. Daardoor is er een overcapaciteit aan kerkgebouwen ontstaan. De kosten voor het in gebruik houden van de kerken spelen, net als de onderhoudskosten, een grote rol. Het voortbestaan van vele kerken staat daarom al decennia onder druk.

Geochaches

Om meer mensen naar de kerken te trekken, lanceert het Comité Open Monumentendag Wijchen zaterdag ook bij twee monumenten geocaches. Dit is meteen de start van een groter project waarbij de Wijchense monumenten allemaal een geocache krijgen. Doel is om het publiek, ook als een monument niet geopend is, spelenderwijs wat te leren over het monument.

Open Monumentendag 2021 biedt iedereen dit jaar een kans om de prachtige kleurrijke glas-in-loodramen binnen in de zeven opengestelde kerken te bekijken. Het kan lastig zijn (vanwege de hoogte en/of licht) om de voorstellingen allemaal goed te zien. De kijkwijzer kan de bezoekers begeleiden bij wat er allemaal te zien is. Het boekje telt 48 pagina's en gratis te downloaden op deze pagina.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel