Bevat Video: Video
Ankeiler: "Dicht met die tent", dat was een veel gehoord geluid tijdens een raadsvergadering woensdagavond waarin werd gesproken over de Nijmeegse asfaltfabriek APN.

- "Dicht met die tent", dat was een veel gehoord geluid tijdens een raadsvergadering woensdagavond waarin werd gesproken over de Nijmeegse asfaltfabriek APN. Maar dat gaat zomaar niet, probeert wethouder Jan Wijnia de raadsleden uit te leggen.

De gemeenteraad is fel en kritisch over de manier waarop het stadsbestuur is opgetreden tegen bouwbedrijf Dura Vermeer, eigenaar van de Nijmeegse asfaltcentrale APN.

Vorige week vrijdag werd via een uitgelekte brief die Omroep Gelderland openbaar maakte duidelijk dat de fabriek 17 keer meer aan giftige stoffen uitstoot dan is toegestaan. Voor de zeer ongeruste omwonenden een bevestiging van wat zij al jaren roepen: de lucht die ze inademen is niet gezond.

Ze vrezen zelfs een verband tussen de kankergevallen in hun omgeving en de uitstoot van de zware industrie, zoals de asfaltcentrale enkele honderden meters van hun huizen.

De kritiek op de fabriek is niet mals, maar weghalen gaat niet zomaar, stelt de gemeenteraad:

Moet er niet harder worden ingegrepen?

Heeft de gemeente wel genoeg gedaan? Moet er niet harder worden ingegrepen? Vragen waar de raad antwoorden op wil. SP-fractievoorzitter Hans van Hooft stelt dat het bedrijf crimineel bezig is en niet te vertrouwen. Niek Kraut van de VVD voegt daar aan toe: “de gemeente Nijmegen staat erbij en kijkt ernaar terwijl het gif over de hoofden van de inwoners van Nijmegen-West waait”

“Daar sta je dan als Green Capital”, zegt Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren. “Met je groene broek op je enkels en het schaamrood op de kaken.”

Sluiting ultieme machtsmiddel

Wethouder Jan Wijnia antwoordt dat de gemeente het bedrijf “niet op de blauwe ogen zal vertrouwen”, maar dat er meer onaangekondigde metingen zullen volgen. De wethouder voegt daar aan toe dat APN alleen op die plek grenzend aan woonwijken kan blijven produceren als het aan de normen voldoet. Het ultieme machtsmiddel dat de gemeente heeft is middels bestuursdwang het bedrijf te dwingen tot het staken van de productie van asfalt.

Maar dat gaat niet zomaar, legt de wethouder de raadsleden voor. Voor je als gemeente tot sluiting over kunt gaan moet je een juridisch traject doorlopen. De dwangsommen waar nu mee gedreigd wordt, met een maximum van vijftigduizend euro, zijn daar onderdeel van.

'Boetes een lachertje'

De VVD wijst er, net als omwonende op dat een dergelijk boetebedrag een lachertje is voor een bedrijf met een omzet die vorig jaar 1,4 miljard euro was. De raad wil duidelijkheid over het juridische traject na gemeten overschrijdingen als die bij APN. Wat doe je en kun je doen wanneer je iets meet dat niet in de haak is? De wethouder zegt ook toe dat hij gesprekken aan wil gaan met omwonenden in een poging om het ernstig beschadigde vertrouwen te herstellen.

Omwonenden hadden op meer gehoopt. Zij zien reden genoeg voor onmiddellijke sluiting van de asfaltcentrale bij hun in de buurt. Dura Vermeer schreef in een korte verklaring na de raadsvergadering: "APN ligt in een industriegebied dat historisch is gegroeid met een naastgelegen woonwijk. Met respect voor elkaars belangen en zienswijzen stelt APN dat de beste oplossing voor beide partijen moet worden gezocht in de dialoog met alle betrokken partijen in de omgeving."

Zie ook: