Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het huidige Winkelcentrum Zuiderpoort. Foto: Google Street View
Ankeiler: Wijchen heeft grootse plannen gepresenteerd om het voorzieningenhart van Wijchen-Zuid op de schop te nemen en grondig te vernieuwen.

- Wijchen heeft grootse plannen gepresenteerd om het voorzieningenhart van Wijchen-Zuid op de schop te nemen en grondig te vernieuwen. Zo wil men er een meer coherente en uitnodigende ontmoetingsplek met gebundelde voorzieningen van maken. Dit is ook de wens van wijkbewoners in het kader van het project Hart van Zuid. Bij de plannen zit ook de intentie 34 sociale huurwoningen aan de Hoogmeer te slopen.

Visie

Het nieuwe centrum van Wijchen-Zuid krijgt in de opgestelde visie een nieuw multifunctioneel wijkcentrum, een sporthal en een vernieuwd winkelcentrum. Ook wordt er ruimte gemaakt voor een ontmoetingsplein met groen waaraan het nieuwe basisschoolgebouw gaat grenzen, evenals zorgvoorzieningen en eventueel horeca. Ook is er ruimte voor minimaal 100 nieuwe woningen, waaronder een aantal zorgwoningen van ZZG Zorggroep. Verder komt er één centrale parkeerplaats, in tegenstelling tot de versnipperde parkeergelegenheid die er op het moment in het gebied is. De huidige woningen boven Winkelcentrum Zuidpoort worden gerenoveerd om beter in de nieuwe uitstraling van het gebied te passen.

“Niets doen geen optie”

Niets doen was geen optie, was ook de conclusie van buurtbewoners, vertelt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen). “Deze plek wordt nu als onveilig beschouwd en nodigt vooral mensen vanuit het zuidelijke deel van de wijk niet uit om er gebruik van te maken. Doen we niets, dan lopen we het risico dat je er over 10 jaar echt in een onwenselijke situatie terechtkomt in deze wijk. Er is al sprake van verrommeling. Mensen willen ook een aangename ontmoetingsplek hebben en er moeten voorzieningen voor inwoners van alle leeftijden zijn. Ook moet alles op een veilige manier bereikbaar worden. Het gaat hier niet alleen om stenen, maar ook meerwaarde en betekenis voor de omliggende wijken waar maar liefst 3300 huishoudens zijn. De aandacht moet niet alleen uitgaan naar het creëren van nieuwbouwwijken, maar ook naar bestaande wijken. Daarom verdient Wijchen-Zuid ook een groot project als dit, wat qua omvang niet onderdoet voor Tussen Kasteel en Wijchens Meer.”

Afbeelding
Het huidige Winkelcentrum Zuiderpoort. Foto: Google Street View

Huurders sociale huurwoningen Hoogmeer

De bewoners van 34 sociale huurwoningen zijn op de hoogte gesteld van de plannen. Verhuurder Talis gaat hen individueel begeleiden om te kijken welke oplossing er voor hen gevonden kan worden. “Onze rol is om goed voor onze huurders te zorgen,” zegt Talis-woordvoerder Jolanda Zondag. “We hebben er vertrouwen in dat er een nieuwe plek te vinden is voor deze mensen, en we gaan met hen in gesprek over waar dat is. Voor sommigen is dat misschien in één van de nieuwe zorgwoningen. Daar hebben we nog een hele tijd voor, want er gaat nog wel een aantal jaar overheen voordat hun woningen gesloopt gaan worden.” De woningen die volgens de visie gerealiseerd zouden gaan worden, betreffen middeldure huurwoningen en koopwoningen. Bij andere projecten in Wijchen worden de komende jaren wel 450 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd. “In deze wijk zijn al veel sociale huurwoningen,” zegt Gerrits. “We willen hier voor een meer gemengde wijk zorgen, net als we elders proberen.”

Ondernemers en voorzieningen

Ondernemers die nu in het gebied gevestigd zijn, kunnen er in principe ook blijven, vertel Mark Titulaer van Rialto, dat eigenaar van Winkelcentrum Zuidpoort is. “Het huidige winkelaanbod past in de visie voor het nieuwe winkelcentrum. Wel is er sprake van een nieuwe huursituatie. Veel van de huidige ondernemers willen gewoon door. Maar alle voorzieningen die er nu staan worden gesloopt. Het herschikken van het gebied biedt de kans om de huidige versnippering op te lossen. Gelukkig zijn we er op tijd bij voordat er leegstand ontstond. Voor de ondernemers en voorzieningen in het gebied gaan we eerst nieuwbouw plegen zodat ze in één keer kunnen verhuizen naar hun nieuwe plek.”

De gemeenteraad moet nog een besluit maken over de visie. De schop kan op z’n vroegst begin 2024 in de grond. Het realiseren van het project zou vanaf dat moment ongeveer drie jaar gaan duren.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.