Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Protest in Nijmegen-West tegen asfaltfabriek APN Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De boosheid onder inwoners van Nijmegen-West neemt alleen maar toe.

- De boosheid onder inwoners van Nijmegen-West neemt alleen maar toe. Afgelopen week werd bekend dat de Nijmeegse asfaltcentrale APN 17 keer meer gevaarlijke stoffen uitstoot dan is toegestaan. Nu is er opnieuw informatie gelekt. De asfaltcentrale in hun buurt wil de productie verdubbelen.

De Nijmegenaren zijn het meer dan zat en eisen het vertrek van wat zij zelf noemen: ‘De vieze stinkfabriek’.

Kijk hier hoe boos de buurt is:

Twee keer zoveel asfalt produceren

Protest in Nijmegen-West. De buurtbewoners willen dat zichtbaar wordt hoe groot de zorgen zijn in hun omgeving. Deze maandag worden posters verspreid onder de inwoners van West voor achter het raam. Na de overschrijding van 17 keer de norm aan giftige stoffen lekt er nu nog meer informatie naar buiten.

"Er blijkt begin deze zomer al een aanvraag op het stadhuis te liggen voor een verdubbeling van de capaciteit", vertelt Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. "Dus een verdubbeling van de huidige uitstoot."

Het nieuws slaat in als een bom. Ook dit keer wordt de informatie naar hen gelekt en hebben ze niets te horen gekregen van de gemeente Nijmegen. Van Tiel: "Mensen zijn boos, mensen zijn het zat, ze raken het vertrouwen in de politiek kwijt zo."

'Je weet niet wat je hoort'

Ook bij de gemeenteraadsleden is het nieuws binnen gekomen. "Je weet niet wat je hoort", reageert GroenLinks-raadslid Joep Bos-Coenraad ontsteld. De gemeenteraad zou komende woensdag al over het beter en vaker meten van luchtvervuiling vergaderen, maar daar is nu de ontstane commotie bij gekomen als agendapunt.

"Er is een enorme overschrijding gemeten. Onacceptabel. Zeventien keer is niet zomaar eventjes buiten het lijntje krassen, maar dat is gewoon een nieuwe tekening ernaast maken."

De buurtbewoners eisen het vertrek van de asfaltfabriek, maar dat kost natuurlijk geld. "Tien miljoen", zegt Van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. "En dat bedrag heeft Dura Vermeer zelf genoemd."

Afbeelding
Protest in Nijmegen-West tegen asfaltfabriek APN Foto: Omroep Gelderland

Alle zware industrie daar weg

"Pak je boeltje maar als het even kan", zegt raadslid Bos-Coenraad daarover. "Op deze manier kunnen we niet door." Volgens Van Tiel is 10 miljoen om de asfaltfabriek uit te kopen prima op te vangen door de gemeente Nijmegen. "Sterker nog, vorige week hebben ze eenzelfde bedrag uitgegeven voor een overschrijding op het stationsgebied."

Volgens Bos-Coenraad zitten er nog wel wat haken en ogen aan zo'n verhuizing van de asfaltfabriek. "Liever dat Dura Vermeer gisteren verhuisde dan dat ze dat morgen zou doen. En dat geldt voor alle zware industrie daar in dat industriegebied. We zitten nu met een situatie die eigenlijk niet meer te verdedigen valt."

Is de gezondheid van 20.000 mensen 10 miljoen waard?

Vorig jaar heeft de raad nog een plan weggestemd om de zware industrie in West op korte termijn te verplaatsen. Nu is de vraag dus: vinden de politici de gezondheid van 20.000 omwonenden tien miljoen euro waard?

Als dat niet zo is, vindt de buurt dat in ieder geval onbegrijpelijk. "Dat de gezondheid van een inwoner van Nijmegen-West minder dan vijfhonderd euro waard is. Dat is dan de rekensom. En ja, dat is dan een bijzonder pijnlijke rekensom."

Bouwbedrijf Dura Vermeer, eigenaar van de Nijmeegse asfaltcentrale, was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Zie ook: