Ankeiler: De coronapandemie heeft vorig jaar grote invloed gehad op het project Buurtbemiddeling in Beuningen, Druten en West Maas en Waal.

- De coronapandemie heeft vorig jaar grote invloed gehad op het project Buurtbemiddeling in Beuningen, Druten en West Maas en Waal. In juni vorig jaar waren er grote wachtlijsten ontstaan en eind vorig jaar bleek er een recordaantal van 119 meldingen te zijn. Dat blijkt maandag uit het Jaarverslag Buurtbemiddeling 2020.

Ook in 2019 was er een record van 94 meldingen. Vanwege de 'intelligente lockdown' verbleven meer mensen dan ooit thuis, evenals hun buren. Buurtbemiddeling constateert dat buren die het in normale tijden samen "net redden", het in tijden van corona "net niet meer redden". Met een hoop klachten tot gevolg.

Inwoners verbouwen hun huis

Veel mensen waren thuis, of buiten in de tuin vanwege het mooie weer. Mensen moesten thuis werken, hun kinderen daar ook onderwijs geven, terwijl andere inwoners hun huis gingen verbouwen. Dat leidde tot stress en onzekerheid en zorgde voor botsingen tussen buren, aldus de Buurtbemiddeling in het Jaarverslag.

Ook politie, woningcorporaties en gemeenten kregen substantieel meer meldingen over geluids- en woonoverlast. Dat gold niet alleen voor Druten en Beuningen, maar sloot aan bij het landelijke beeld.

Meer saamhorigheid in eerste lockdown

Volgens Buurtbemiddeling was er tijdens de eerste lockdown veel meer saamhorigheid in de maatschappij. Alle maatregelen en beperkingen lijken de maatschappij harder te hebben gemaakt met minder ruimte en tolerantie voor anderen, zo constateert Buurtbemiddeling.

Door de verharding werd vorig jaar slechts 70 procent van de bemiddelingsgesprekken als ´geslaagd´ beschouwd. In 2019 gold nog een slagingspercentage van ruim 90 procent.

Nieuwe initiatieven voor kwetsbare medemens

Van juni tot december vorig jaar was het alle hens aan dek om de wachtlijsten weg te werken. Volgens Buurtbemiddeling een enorme opgave, omdat er ook gewoon nog nieuwe meldingen binnenkwamen.

Behalve onzekerheid en angst brengt de coronatijd ook veel saamhorigheid, zo meent Buurtbemiddeling. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar en er ontstaan allerhande initiatieven om onze kwetsbare medemens te helpen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.