Lead image 1:
Lead image TXT 1: Gijs Verhoofstad bij zijn installatie Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Mensen genieten van het festival met de voetjes in het zand Foto: RN7
Ankeiler: Op een coronacheck na voelt Festival De Oversteek als van ouds.

- Op een coronacheck na voelt Festival De Oversteek als van ouds. Het is één van de eerste evenementen met meerdere locaties die na de lockdown groen licht kreeg. De optredens vinden op bijzondere locaties plaats. Denk aan: boomgaarden, openlucht klaslokalen en boerenschuren. Het evenement wil Nijmegenaren uitdagen de oversteek te wagen om muziek, theater, performances aan de overkant van de Waal te komen bekijken.

Het aanbod is uitgebreid met zowel artiesten uit de omgeving van Nijmegen als uit de rest van het land. Uit Groningen komt de band Them Dirty Dimes die hun inspiratie haalt uit de jazz-, blues- en country-muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Tijdens De Oversteek treden ze als trio op in de boomgaard van Smitjesland omringd door gevallen appels en pruimen. Het publiek zit op stropakjes te luisteren naar de klanken die de Groningers uit hun banjo, gitaar en wasbord toveren. Tijdens de Popronde op 11 september komen ze weer naar Nijmegen en spelen met de complete vijftallige band.

Bomen bespelen synthesizers

In diezelfde boomgaard staat de installatie van de Arnhemse beeldend kunstenaar Gijs Verhoofstad. Hij heeft aan bomen kastjes gehangen die doen denken aan nestkastjes. Er komen allerlei geluiden uit. Zelf noemt hij de installatie een geluidslandschap. “Uit de kastjes komen draden die de spanning in de boom meten en deze met behulp van synthesizers omzetten in geluid. Je kunt ook zeggen dat de bomen de synthesizers bespelen. Als de spanning oploopt, hoor je andere geluiden. Als er nu op dit festival bijvoorbeeld een groep van tien personen langs loopt, hoor ik dat de geluiden veranderen.”

Afbeelding
Gijs Verhoofstad bij zijn installatie Foto: RN7

Hij vindt het bijzonder om zo bomen een stem te geven. “Ik wil wat onzichtbaar en onhoorbaar is hiermee kenbaar maken." Bij één boom zijn fragmenten uit de persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge te horen. “Het viel me het afgelopen coronajaar op dat ze vrij monotoon en in een bepaalde cadans spraken. Het is voor mij niet meteen een statement, maar meer iets van deze tijd dat langs kwam en waar ik wat mee wilde doen. Ik zou het zo kunnen monteren dat je woorden herkent, maar ik heb het wat vervaagt zodat het moeilijker traceerbaar wordt. Soms hoor je een goed verstaanbaar woord voorbij komen.”

Afbeelding
Mensen genieten van het festival met de voetjes in het zand Foto: RN7

Niet alleen muziek

Naast muziek, beeldende kunst en installaties biedt Festival De Oversteek bijvoorbeeld een ruim aanbod aan theater- en dansvoorstellingen.

Bij Cortisol-1 van muzikant Erik Harbers, danseres Esmée Le Can, filmmaker Rick Wiegerinck en regisseuse Jennine Grootemarsink doet de bezoeker mee aan een audiovisuele dansperformance aan de oevers van de Waal. Het idee ontstond tijdens de eerste lockdown en geeft uitdrukking aan stress en het gevoel van verwarring, onduidelijkheid en uitzichtloosheid. Ook dansduet Doe Maar Niet van het duo Lara en Lotte lijkt geïnspireerd op de afgelopen tijd. Het thema is afstand en de vraag is of deze gewenst is of niet. Laatstgenoemde voorstelling wordt gespeeld op het Waalstrand in het leefgebied van wilde paarden. Zij komen ook kijken en trekken soms als ze aan tassen en geluidsboxen gaan snuffelen meer aandacht van het publiek dan de dansers.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.