Bevat Video: Video
Ankeiler: De kapel in het Valkhofpark die uitkijkt op de Waal is in een jaar na de sluiting voor restauratie weer geopend.

- De kapel in het Valkhofpark die uitkijkt op de Waal is in een jaar na de sluiting voor restauratie weer geopend. In de Sint Nicolaaskapel, zoals de kapel officieel heet, werden de muurschilderingen uit de 16e eeuw gerestaureerd, die klus is nu geklaard. Burgemeester Hubert Bruls heeft de kapel donderdag geopend voor bezoekers, die voorlopig in de weekenden van 12:00 tot 16:00 uur welkom zijn.

Door de jaren heen is er over de ‘hemelse bloemen’, zoals de schilderingen worden genoemd, heen geschilderd en gekalkt, ook hadden de afbeeldingen te lijden onder een lekkend dak en kapotte ramen. Angelique Friedrichs legt uit dat het nog een heel secuur werkje is geweest om dat goed te doen: “Het was echt een hele complexe restauratie, de schilderingen waren ontzettend fragiel.” De pleisterlaag van de muren was heel erg bros legt zij verder uit. Om veilig te kunnen restaureren moest die laag worden “geconsolideerd”. Door het aanbrengen van een soort lijm wordt dan gezorgd dat het pleisterwerk niet meer verder kan afbrokkelen.

Tekst gaat verder onder video:

“Icoon voor onze stad”

Burgemeester Bruls die het gebouw een icoon van de stad noemt vond het belangrijk de kapel er weer goed op kwam te staan: “Je moet beseffen dit is toch de plaats waar mensen, ook van buiten Nijmegen, het eerste heen komen als ze onze mooie stad bezoeken.” Volgens de burgemeester moeten de schilderingen “voor hele lange tijd weer goed zichtbaar zijn”. Hij nuanceert nog wel: “Het is een restauratie, het is niet zo dat de hele kapel nu opnieuw geschilderd is.”

De Valkohofvereniging probeert langzaam de bezoekuren uit te bereiden, maar de officiële opening plaatsvinden op 16 oktober tijdens het 024 Geschiedenis Festival.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.