Ankeiler: Vijf gemeenten, waaronder Beuningen, Druten en Wijchen, gaan samenwerken in een gezondheidsproject.

- Vijf gemeenten, waaronder Beuningen, Druten en Wijchen, gaan samenwerken in een gezondheidsproject. Met als inzet het tegengaan van overgewicht, onder meer door het stimuleren van bewegen en gezond eten.

Het project Gemeenten Samen Gezond krijgt 300.000 euro subsidie van ZonMw, een organisatie die gezondheidsonderzoek financiert en zorginnovatie bevordert. De drie ton subsidie geldt voor een periode van vier jaar.

Aftrap op maandag 6 september

De vijf gemeenten, waartoe ook Neder-Betuwe en Buren behoren, gaan afspraken maken samen met andere betrokken partijen, zoals de GGD Gelderland-Zuid. Deze onderlinge afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst. Maandag 6 september is de officiële aftrap van het project.

Gemeenten Samen Gezond start met twee zogeheten "leerkringen". Beuningen, Druten en Wijchen vormen één leerkring, aangevuld met lokale welzijnsorganisaties, huisartsen, diëtisten en bijvoorbeeld ook inwoners. De leerkring gaat zelf aan de slag door acties te organiseren, met name gericht op scholen.

Preventie

Bij de aanpak van overgewicht richt het project zich onder meer op preventie. "Door onze inwoners gezonder te houden, voorkomen we zorgvragen op de lange termijn. Een slechte gezondheid heeft vaak effect op alle leefgebieden. Investeren in gezondheid kan daarom veel opleveren," zo stelt het Beuningse college van B&W.

De overeenkomst is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen zich blijven inspannen voor het project. Dat wordt mede door een projectleider gecontroleerd.

Na half jaar evaluatie

Na een half jaar voert ZonMw een evaluatie uit, en besluit men of het project de volledige termijn van vier jaar mag volmaken en de subsidie gehandhaafd blijft. De vijf gemeenten stoppen zelf geen geld in het project.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.