Omgeschoold tot kok, want in de horeca is werk zat - RN7
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Eten Foto: RN7
Ankeiler: Dertien kandidaten van het project ‘Talent in de Keuken’ hebben dinsdag in restaurant ’t Sfeerhuys in Nijmegen een diploma gekregen.

- Dertien kandidaten van het project ‘Talent in de Keuken’ hebben dinsdag in restaurant ’t Sfeerhuys in Nijmegen een diploma gekregen. De deelnemers werden via het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en het UWV versneld opgeleid tot Basiskok om zo het tekort aan personeel in de horeca een beetje tegen te gaan.

Tekst gaat verder onder de video:

Talent in de Keuken

Het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en het UWV startte drie jaar geleden met ‘Talent in de Keuken’; een project om het personeelstekort in de horeca een beetje tegen te gaan. Kandidaten die voorheen moeite hadden om een baan te vinden, worden in anderhalf jaar opgeleid tot Basiskok niveau 2. Talent in de Keuken werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd.

Tijdens het versnelde opleidingstraject leren kandidaten op basisniveau te koken: ‘’Je leert snijtechnieken, hygiëne, eigenlijk alles wat je nodig hebt in de keuken bij het vervaardigen van een maaltijd’’, legt Carla Latuny van het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen uit.

‘’Een groot deel van de kandidaten gaat na het project een opleiding tot niveau 3 doen. En de andere gaan gelijk het werkveld in als Basiskok’’, vertelt Latuny.

Derde editie

Of er een derde ‘Talent in de keuken’ komt, is nog maar de vraag. Latuny: ‘’Wij moeten kijken of we daar voldoende kandidaten voor kunnen vinden, want er is een hele grote krapte op de arbeidsmarkt.’’

Volgens Latuny is voor veel mensen het werken in de horeca niet aantrekkelijk: ‘’Werken in de horeca is zwaar. Je moet avond- en weekenddiensten draaien, het salaris is niet heel bijzonder, en als iedereen in Nederland een feestje heeft, moet jij werken.’’

De 27-jarige Tom Koenen heeft ook meegedaan aan het project, maar vindt het werken op onregelmatige tijden niet erg: ‘’Het avond werken vind ik niet zo moeilijk, want ik begin liever om 12 uur ’s middags dan dat ik om negen uur ’s ochtends moet beginnen. Het is ook iets waar je van moet houden denk ik.’’

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.