Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: In Nederland alleen al zijn 58.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Daarvan worden sokken het minst gedoneerd, en juist die zijn het hardst nodig.

- In Nederland alleen al zijn 58.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Daarvan worden sokken het minst gedoneerd, en juist die zijn het hardst nodig. Daarom deelde de social start up Let’s do Goods maandag sokken uit in Nijmegen, ontworpen door een ex-dakloze kunstenaar .

Tekst gaat verder onder de video:

Clemens kreeg maandag bij Het Kruispunt zijn sok overhandigd uit handen van initiatiefnemer Niels Hermus. Clemens is graffiti kunstenaar en zijn thema is 'Rebel'. De stichting doneert één paar sokken bij elk verkocht paar en ze werken bewust samen met daklozen.

"Ik kwam er bij toeval achter dat sokken en ondergoed het minst gedoneerd worden en dacht meteen 'daar moeten we iets aan doen'. Dat kan toch niet in een land als Nederland. Er zijn hier er zo veel afhankelijk van kledinginzameling", vertelt Hermus verder. "Dat is echt niet alleen maar de man die op het bankje slaapt in het park, maar dat zijn ook gezinnen die leven in verborgen armoede".

Creatieve dagbesteding

Met Let's do Goods wil Hermus dit probleem oplossen. Hij ging op bezoek bij verschillende dagbestedingsactiviteiten voor ex-daklozen en hem viel op dat er overal creatief werd gewerkt. "Ik wilde samen met de kunstenaars iets ontwerpen om samen zo het probleem van het tekort van sokken, op te lossen."

Ex-dakloze Clemens woont nu zo'n twee-en-een-half jaar niet meer op straat. Graffiti vindt hij sinds kinds af aan al leuk en het verkopen ervan vond hij ook spannend. "Het was afwachten of mijn tekening wel goed genoeg was. Maar toen ik een voorbeeld opgestuurd kreeg, was echt een graffiti-sok", vertelt hij trots. "Het is echt van de grond gekomen en dat vind ik wel leuk".

Persoonlijk verhaal

Na de officiële overhandiging, stapt Hermus op de fiets om overal in de stad sokken op te hangen, gratis en voor niets. Dit doet hij om meer bekendheid te krijgen. Als je een sok vindt, dan kun je op het label het persoonlijke verhaal van elke kunstenaar lezen. Clemens is trouwens niet de eerste die een sok mocht ontwerpen, in zeven andere steden bestaan er al speciale Let's do Goods-sokken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel