Bevat Video: Video
Ankeiler: In het introductiepakket voor nieuwe ROC-studenten zit dit jaar een flyer over ongewenst seksueel gedrag, namens de GGD en de Rutgers Stichting.

- In het introductiepakket voor nieuwe ROC-studenten zit dit jaar een flyer over ongewenst seksueel gedrag, namens de GGD en de Rutgers Stichting. Met de campagne ‘Ben je OKE?’ moeten studenten leren om bij de ander te checken of het wel goed gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in studentensteden meer grensoverschrijdend gedrag voorkomt dan in niet-studentensteden.

Tekst gaat verder onder de video:

"De campagne 'Ben je OKE' is er op gericht om de simpele vraag te stellen: 'ben je okee' door mensen die dichtbij je staan als je aan het stappen bent. Gaat het goed? Is dit wat je wil?" legt Colette van Bokhoven uit. Zij is arts en seksuoloog bij GGD Gelderland-Zuid in Nijmegen. Grensoverschrijdend gedrag is namelijk niet alleen verkrachting, maar kan ook een aanraking of een opmerking zijn. Het onderzoek waar Van Bokhoven op doelt, is 'Seks onder je 25e'. Dit onderzoek werd in 2017 voor het laatst uitgevoerd onder ruim 17.000 respondenten. In 2022 volgt de volgende meting.

Cliënten van Van Bokhoven krijgen regelmatig te maken met groepsdruk en daarbij bepaalde normen en verwachtingen. "Bijvoorbeeld dat het hebben van seks stoer is en dat je dat gewoon doet als student. Ik spreek meiden, maar ook jongens die spijt hebben van wat ze hebben gedaan. En dat gebeurt soms onder invloed van alcohol of drugs. Daardoor hebben ze hun eigen grenzen niet kunnen aangeven, maar de ander heeft daar ook niet naar gevraagd."

Hoe geef je grens aan?

Om voor jezelf duidelijk te krijgen waar je grens ligt, is het belangrijk dit van tevoren al met vrienden en vriendinnen te bespreken, legt Van Bokhoven uit. "Vooral niet op het moment suprême. Door het er vooraf over te hebben, weet je op het moment zelf dat het oké is of niet."

Als voorbeeld noemt Van Bokhoven BSDM (Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie en Sadisme & Masochisme). "We horen nu dat veel meer jongeren hier mee experimenten: het gebruik van handboeien, blinddoeken, maar soms ook bij keel grijpen. Prima als je experimenteert, maar ik weet niet of dit hetgeen is waar je mee moet starten als je net begint aan je seksuele carrière."

Behalve signaleren, kun je je bij de GGD ook laten testen op geslachtsziektes. Dit kan gratis en desnoods anoniem. "De meeste vatbare handeling om een SOA op te lopen, is anale seks", vertelt Van Bokhoven. "Daarna komt de vaginale seks. Orale seks is al veel minder risicovol. Bij handelingen zoals vingeren en aftrekken is de kans op een SOA nog veel kleiner."

SOA september

In september is er altijd een piek in SOA's in studentensteden. Vooral chlamydia komt dan veel voor. "Dit is een verraderlijke SOA, want je hebt er niet altijd klachten van. Vooral vrouwen hebben meestal geen klachten. Als je wel klachten hebt, kan dit een veranderde afscheiding zijn, bloedverlies bij de seks en bij mannen kan er dan en waterige afscheiding uit de plasbuis komen. Sowieso is het handig om als je wisselende partners hebt, je toch regelmatig te laten testen", vertelt Van Bokhoven.

Ze wil vooral graag overbrengen dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is. "Welke contacten wil je wel of niet wil hebben en met wie? Maak dit ook bespreekbaar met wie je een leuke avond wil hebben. Er moet sowieso meer in de slaapkamer gesproken worden over seks. Niet alleen over SOA's, maar ook seksueel plezier."

RN7 belicht deze hele introductieweek in de serie 'Student&' aandacht aan onderwerpen waar studenten mee te maken krijgen. Morgen gaat het over het leenstelsel.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.