Ankeiler: Een aangenomen motie van VVD en Kernachtig Wijchen roept het Wijchense college op in gesprek te gaan met onder meer Centrummanagement Wijchen, Vereniging van Pandeigenaren Wijchen Centrum over de locaties in het centrum waar veelvuldig ongewenst gedrag wordt vertoond en waar veelvuldig fietsdiefstal plaatsvindt.

- Een aangenomen motie van VVD en Kernachtig Wijchen roept het Wijchense college op in gesprek te gaan met onder meer Centrummanagement Wijchen, Vereniging van Pandeigenaren Wijchen Centrum over de locaties in het centrum waar veelvuldig ongewenst gedrag wordt vertoond en waar veelvuldig fietsdiefstal plaatsvindt. In het tegengaan hiervan moeten de opties van een bewaakte fietsenstalling en cameratoezicht betrokken worden.

Cameratoezicht en bewaakte fietsenstalling

“Er is veel fietsendiefstal en overlast door ongewenst gedrag in het centrum van Wijchen”, vindt Alice Peters-Vroom (VVD). “Daarom willen we een inventarisatie van de probleemplekken en kijken of we dat kunnen oplossen met cameratoezicht. Daar hoeft geen permanente bewaker op gezet te worden”, zegt Peters-Vroom. “Een camera kan uitgelezen worden op een moment dat zich er iets voorgevallen heeft. We hopen dat dit het probleem voor ondernemers en Wijchenaren kan helpen oplossen.”

"Denken niet dat het zo erg gesteld is met de veiligheid"

Wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen) is niet enthousiast. “Als je dat voor het hele centrum wil doen, heb je minstens 15 camera’s nodig. Dat levert al een eenmalige investering van 100.000 euro op. Is dat op dit moment de investering die u nodig vindt voor de veiligheid in Wijchen? Is het daar zo erg mee gesteld dat dit nodig is? Wij denken van niet. We kunnen wel een bestaande fietsenstalling met één camera bewaken. Maar het Centrummanagement en pandeigenaren zullen wel moeten bijdragen, vinden we dan.” Een bewaakte fietsenstalling bleek ook een twistpunt. Ook D66 riep daartoe op in een verworpen motie, maar Loermans gaf aan dat hiertoe al stappen ondernomen zijn, maar dat de realisatie ingewikkelder blijkt dan gehoopt. “Als je mensen op de fiets wilt krijgen, moet je zorgen dat ze bewaakt gestald kunnen worden”, vindt Kees van Galen (D66). “Ik ben er niet van overtuigd dat ruimte een probleem. Langs de Dorsvlegel of de Sterrebosweg zouden toch mogelijkheden kunnen zijn.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel