Ankeiler: Het is vandaag de dag van de mantelzorg. Op deze dag is er extra aandacht voor het werk dat de mantelzorgers leveren.

- Het is vandaag de dag van de mantelzorg. Op deze dag is er extra aandacht voor het werk dat de mantelzorgers leveren. Naast het verzorgen bieden ze bijvoorbeeld ook emotionele steun of gezelschap, ondersteuning bij vervoer, meegaan naar het ziekenhuis, hulp in het huishouden of administratieve hulp.

In Nederland zijn er ruim vier miljoen mantelzorgers. De meerderheid van de mantelzorgers zijn tussen de 45 en 65 jaar, maar er zijn ook jongeren die voor een naaste zorgen, zoals Bas van Sonsbeek (23) die voor zijn jongere zus Fleur van 17 zorgt. Bij haar geboorte had ze een gebrek aan zuurstof, met als gevolg dat ze niet kan lopen en geestelijk iets achter loopt. Bas is niet de enige die voor zijn zus Fleur zorgt: “Ik doe het niet alleen. Samen met mijn ouders en de tweelingbroer van Fleur zorgen we voor haar. Ook hebben wij een PGB’er die haar twee keer per week helpt.”

Fleur heeft behoorlijk wat zorg nodig, geeft Bas aan. “Het aankleden kan ze zelf, alleen moet iemand wel haar kleren klaarleggen. Ook helpen we haar bij het bad-moment en dingen als boterhammen smeren.” De zorg voor zijn zus kost Bas veel tijd, die leeftijdsgenoten misschien liever spenderen aan hele andere dingen, maar Bas mist dit niet: “Ik kan goed met mijn ouders en broertje afwisselen. Als mijn ouders een weekendje weg willen, dan zijn mijn broer en ik thuis. En andersom kan dat ook.”

Mantelzorgers begrijpen elkaar

In Druten en Wijchen is er een nieuw project gestart: Jonge Mantelzorgers. Het project zou ervoor moeten zorgen dat de jonge mantelzorgers samen in contact zouden komen. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen. “Ik ben bij één bijeenkomst geweest. We hebben een pizza gegeten en vooral verhalen gedeeld over ervaringen. We kunnen het ook gebruiken als een uitlaatklep, want iedereen begrijpt elkaar.”

Niet alle jongeren die zijn benaderd voor het project doen eraan mee. Sommigen gaven aan er geen behoefte aan te hebben. “We hebben het bij een bijeenkomst even over gehad. Het kan zijn dat ze zich schamen, geen speciale middag ervoor nodig hebben of niet in een hokje geplaatst willen worden.” Bas begrijpt niet dat mensen zich schamen. “Ik schaam me niet dat ik de broer ben van Fleur. Absoluut niet.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel