Ankeiler: Grote delen van Nederland, waaronder Gelderland, werden vrijdagavond bestempeld als risicogebied door de Duitse overheid.

- Grote delen van Nederland, waaronder Gelderland, werden vrijdagavond bestempeld als risicogebied door de Duitse overheid. De code rood gaat gepaard met de daarbij behorende maatregelen om de hoeveelheid mensen die de grens oversteken uit of naar het risicogebied te beperken en in kaart te brengen.

“In grensregio werd in de tijd van de oorspronkelijke lockdown samengewerkt tussen de lokale en regionale overheden om de grens open te houden en zo het leven in de grensregio zo min mogelijk te verstoren en dit uitgangspunt staat nog steeds,” zo vertelt Heidi de Ruiter, woordvoerster van de Euregio Rijn-Waal.

Verplicht melden

Toch zijn er extra regels die voor verwarring kunnen zorgen. “Het is in principe heel simpel, je mág de grens over, máár…” zo begint De Ruiter haar uitleg. Die maar is er niet voor niets. Er geldt namelijk een meldplicht bij de ‘Gesundheitsamt’, de Duitse variant van de GGD. Dit is dus een plicht en geen advies of verzoek. Die meldplicht is er voor iedereen die: “Voor studie of werk tot aan vijf aaneengesloten dagen van of naar een risicogebied is geweest. Voor iedereen die voor mantelzorg en vergelijkbare familiezaken tot 72 uur van of naar een risicogebied is geweest en als laatste is die plicht er voor iedereen die onder het “klein grensverkeer” valt en minder dan 24 uur van of naar een risicogebied is geweest.” gaat de woordvoerster haar uitleg verder. Onder dit “klein grensverkeer” valt bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter of apotheek, maar ook het doen van boodschappen.

Verschillende regels per deelstaat

In alle andere gevallen van grensovergangen uit een risicogebied, zoals Gelderland op dit moment, moet je twee weken in quarantaine óf in het bezit zijn van een geldige negatieve uitslag van een coronatest die niet ouder is dan 48 uur. Op het moment dat je op doorreis bent, blijf dan goed opletten, benadrukt De Ruiter. De deelstaat Noordrijn-Westfalen is redelijk soepel omdat het gaat om een grensgebied, maar lang niet alle deelstaten zijn zo soepel. “Ga je met de auto naar München, dan moet je bijvoorbeeld de regels van de deelstaat Beieren kennen, maar ook die van de andere deelstaten waar je doorheen rijdt. In Noordrijn-Westfalen hoef je je in ieder geval niet te melden. Ga op diezelfde trip eerst nog even tanken of iets te eten halen net over de grens dan moet je dat wel weer melden bij het ‘Gesundheitsamt’.” Geeft De Ruiter als voorbeeld.

Alleen noodzakelijk

In alle gevallen wordt gerekend op gezond verstand. Ga zelf goed na of wat je gaat doen noodzakelijk is, zo is het dringende advies. Kun je boodschappen doen aan de kant van de grens waar je woont, doe dat dan vooral. Heidi de Ruiter vergelijkt het met premier Rutte die Nederland vraagt of er met het hele gezin boodschappen gedaan moeten worden of dat het ook alleen kan.

Je moet je dus in Duitsland melden als je uit Nederland komt. “In Nederland hoef je je niet te melden, maar inwoners van Duitsland die naar Nederland gaan moeten zich bij terugkomst in Duitsland wel weer melden. Dit omdat er in Nederland op dit moment veel meer nieuwe gevallen van corona bijkomen,” verklaart De Ruiter. “In Gelderland komen er wekelijks zo’n twee á drieduizend besmettingen bij. In Noordrijn-Westfalen zijn dat er ongeveer vijf á zeshonderd.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel