Bevat Video: Video
Ankeiler: Woningcorporatie SSH& voorziet in Nijmegen in 7000 wooneenheden, maar dat is nooit genoeg. "We komen structureel 2000 kamers tekort" vertelt Vincent Buitenhuis, manager Wonen.

- Woningcorporatie SSH& voorziet in Nijmegen in 7000 wooneenheden, maar dat is nooit genoeg. "We komen structureel 2000 kamers tekort" vertelt Vincent Buitenhuis, manager Wonen. Daarnaast komen er steeds meer internationale studenten bij die langer blijven.

Tekst gaat verder onder de video:

"We gaan 900 eenheden toevoegen aan ons aanbod, maar dat kan nog wel acht jaar duren voordat die kamers gerealiseerd zijn", vertelt Buitenhuis. De toewijzing van de kamers is vorig jaar wel gewijzigd zodat studenten meer kans maken op een kamer. "We zijn gestopt met de wachtlijsten en hebben nu een loting. In principe maakt iedereen nu evenveel kans op een kamer. De studenten die van ver komen, dus meer dan twee uur reizen, krijgen wel een beetje voorrang hoor".

Eén van de redenen dat er ondanks Corona, toch een tekort aan kamers is, is de toename van het aantal internationale studenten. "We hebben speciale kamers voor internationale studenten, de zogenaamde short stay kamers. Dit zijn gemeubileerde kamers met een huurcontract voor elf maanden. Deze wooneenheden werden eerst door de uitwisselingsstudenten gebruikt, die één of twee semesters hier verblijven. Maar de afgelopen jaren zijn er veel buitenlandse bachelor- en masterstudenten bijgekomen."

Discriminatie

Om elk jaar de nieuwe lichting internationale studenten te voorzien in woonruimte, moeten hun voorgangers na elf maanden dus op zoek naar nieuwe woonruimte (in tegenstelling tot Nederlandse studenten die zolang ze studeren, een kamer onbeperkt kunnen huren). "Dat gaat soms niet goed", legt Buitenhuis uit. "De markt zit op slot en sommige studenten beginnen soms ook te laat met het zoeken naar een nieuwe kamer. Wij (SSH& red.) zitten hier ook mee in onze maag, omdat het dit jaar niet iedereen gelukt is na elf maanden een kamer te vinden. We gaan daarom binnenkort met de Universiteit Radboud in gesprek om te kijken naar oplossing."

Uit onderzoek van de redactie blijkt dat er veel internationale studenten worden geweerd uit studentenhuizen. 'No internationals' staat vaak te lezen bij Facebook of Kamernet advertenties. SSH& heeft ook een aantal stadspanden in bezit waar er geen loting is, maar de huurders zelf via kijkavonden hun nieuwe huisgenoten mogen kiezen. Bij een aantal van hen, worden buitenlandse studenten ook niet welkom zijn. "Dit voelt voor ons ongemakkelijk en wij willen dit daarom ook bespreken met de bewoners."

Geen les op kamers wonen

Bij SSH& deel je in het merendeel van de wooneenheden de voorzieningen zoals een keuken of een badkamer. En als je via loting je kamer hebt gekregen, dus met mensen die je van tevoren helemaal niet kent. "Het is dan inderdaad een verrassing met wie je gaat samenwonen. Gelukkig gaat dat meestal goed. Het laatste wat je wil als je op kamers gaat, is les krijgen over hoe je moet samenwonen'. Je wil dan alles zelf doen en zelf regelen", legt Buitenhuis uit.

Met poetsen krijgen de studenten van SSH& echter wel hulp. "We komen niet alleen regelmatig langs hoe het er voor staat, maar we hebben ook schoonmakers in dienst die wekelijks langskomen. Maar het beeld dat het overal vies is, wil ik- graag corrigeren", vult Buitenhuis aan, "want de meeste studenten vinden het juist heel prettig als alles op orde is".

RN7 belicht deze hele introductieweek in de serie 'Student&' aandacht aan onderwerpen waar studenten mee te maken krijgen. Morgen gaat het over seks.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.