Ankeiler: De reeks zonder overwinning is voorlopig nog niet voorbij.

- De reeks zonder overwinning is voorlopig nog niet voorbij. Na 45 minuten tegen Excelsior leek er geen vuiltje aan de lucht en had er een grotere voorsprong dan 0-1 op het scorebord moeten staan. Maar zoals vaker dit seizoen, liet NEC in het tweede bedrjif werkelijk niks meer zien en gaf het Excelsior de kans de wedstrijd om te draaien en een verdiende overwinning te boeken. Het werd in Kralingen 2-1.

Zowel Excelsior als NEC staken niet in goede vorm. Van de laatste tien wedstrijden won Excelsior er maar twee. De vormdip bij NEC is bekend: na twee nederlagen tegen TOP Oss en Almere City en het gelijke spel tegen Telstar was een overwinning tegen de Rotterdammers noodzakelijk. Enigszins verrassend wijzigde Rogier Meijer niks aan zijn opstelling: dit betekende dat Joep van der Sluijs opnieuw de plek van de geblesseerde Jordy Bruijn innam.

Het eerste kwartier was niet bijzonder spannend. Beide ploegen leken duidelijk niet vol met zelfvertrouwen te zitten. Het was NEC dat de ban brak. Bart van Rooij gaf de bal voor op Javier Vet. De middenvelder wipte de bal voor zichzelf op en schoot de bal uit de draai knap in de verre hoek, voorbij keeper Maarten de Fockert. Tien minuten had NEC een paar grote kansen op de 0-2. Eerst was het Elayis Tavsan die de bal van afstand vol op de lat schoot. In de rebound kreeg Rangelo Janga hem in twee instanties er niet in. Nog geen minuut later stuurde Dirk Proper de spits opnieuw op goal af, maar één op één met De Fockert wist hij niet te scoren.

Excelsior begon de tweede helft intensiever op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Elias Omarsson, clubtopscorer van Excelsior met 19 doelpunten, mikte zijn kopbal op Mattijs Branderhorst, die de bal wist te keren. Even later mocht Edgar Barreto, na een uitglijder op het kunstgras, van geluk spreken dat Omarsson het cadeautje van de Paraguayaan niet uitpakte. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven, maar de manier waarop was wel erg pijnlijk. Mats Wieffer werd geen strobreedte in de weggelegd, toen hij Joël Zwarts de diepte in stuurde. De spits passeerde met een goed schot Branderhorst en maakte zijn negende van het seizoen.

De tegentreffer maakte NEC niet wakker. Sterker nog, NEC was in de tweede helft nog amper aan voetballen toegekomen. Het leek het helemaal kwijt te zijn en het wachten was dan ook op de 2-1 van Excelsior. Het was opnieuw Zwarts die daarvoor zorgde. Linksback Brandon Ormondo-Ottewil dribbelde richting de zestien en gaf de bal af op Zwarts. Via een een-twee met Omarsson dook hij opnieuw op voor Branderhorst en maakte hij zijn vijfde goal in wedstrijden tegen NEC.

Met Jonathan Okita en Thibo Baeten voor Javier Vet en Edgar Barreto, mikte Meijer op een slotoffensief. Dat begon met een afgekeurde goal van Thomas Beekman. Hij leek de 2-2 te maken, maar stond buitenspel toen hij de bal ontving van Baeten. Hij werd dus terecht afgefloten. Toch waren de grootste kansen alsnog voor Excelsior. Omarsson kon in blessuretijd vrij inkoppen, maar mikte de bal over de Nijmeegse goal.

Scoreverloop:
16′ Javier Vet (Bart van Rooij) 0-1
64′ Joël Zwarts (Mats Wieffer) 1-1
79′ Joël Zwarts (Elias Mas Omarsson) 2-1

Gele kaarten: Wieffer (Excelsior)

Scheidsrechter: Marc Nagtegaal

Opstelling Excelsior: Maarten de Fockert; Siebe Horemans, Sondre Skogen, Mats Wieffer (82′ Reuven Niemeijer), Robin van der Meer, Brandon Ormonde-Ottewil; Julian Baas, Luigi Bruins, Thomas Oude Kotte (84′ Sander Fischer); Elias Mar Omarsson, Joël Zwarts.

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Edgar Barreto (83′ Thibo Baeten), Cas Odenthal, Kevin Bukusu, Souffian el Karouani; Dirk Proper, Javier Vet (86′ Javier Vet), Joep van der Sluijs (71′ Ayman Sellouf); Rangelo Janga, Elayis Tavsan (71′ Thomas Beekman).

Artikel via mediapartner ForzaNEC, geschreven door Joram Janssen.