Ankeiler: Het is mogelijk dat de aanwezigheid van de zeldzame roofvogel de wespendief op de Veluwe tot gevolg kan hebben dat er meer windmolens in het Land van Maas en Waal moeten komen.

- Het is mogelijk dat de aanwezigheid van de zeldzame roofvogel de wespendief op de Veluwe tot gevolg kan hebben dat er meer windmolens in het Land van Maas en Waal moeten komen. Dat zegt de Wijchense wethouder Titus Burgers (PvdA) op vragen van het CDA over berichtgeving dat de beschermde vogel plannen voor windmolens rondom de Veluwe in de weg zit.

Straal van acht kilometer

Langs de A1 bij de Veluwe wordt gezocht naar plekken voor twintig windmolens. Maar ook voor plannen voor andere locaties binnen een straal van acht kilometer rondom de Veluwe kan de aanwezigheid van de wespendief voor problemen zorgen. In totaal zou het gaan om zestig tot zeventig windmolens die hierdoor op de tocht staan. De windmolens zorgen namelijk voor een te grote kans op sterfte, omdat daar regelmatig vogels tegenaan vliegen.

"Meer druk op andere regio's om balans energie uit zon en wind te herstellen"

Omdat er wel een opgave ligt voor elke provincie om een bijdrage te leveren aan de energietransitie, kan dit tot gevolg hebben dat er elders in de provincie naar geschikte locaties voor windmolens gezocht moet worden. Kan dit ook leiden tot meer windmolens in Wijchen, waar er al drie komen ten noorden van bedrijventerrein Bijsterhuizen, vraagt CDA-raadslid Jan Peters Sengers. “We zullen eerst de resultaten van het ecologisch veldonderzoek, dat drie jaar in beslag neemt, moeten afwachten”, vertelt wethouder Burgers. “Als de consequenties inderdaad blijken te zijn dat daar geen windmolens geplaatst kunnen worden, dan kan het zo zijn er meer druk op onder andere het Land van Maas en Waal komt om de balans tussen zonne-energie en windenergie, die er nu onvoldoende is, te herstellen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.