Lead image 1:
Lead image TXT 1: Foto: Gemeente Berg en Dal Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Foto: Gemeente Berg en Dal Foto: RN7
Ankeiler: Binnenkort gaat de gemeente Berg en Dal als proef 20 meter nieuwe straatgoten aanleggen in de Hermelijnstraat in Beek.

- Binnenkort gaat de gemeente Berg en Dal als proef 20 meter nieuwe straatgoten aanleggen in de Hermelijnstraat in Beek. Uit een onderzoek in 2018 bleek dat de voegen van alle straatgoten van het project Water Werkt slecht zijn. Daar moet binnen 2 à 3 jaar iets aan worden gedaan. Het dorp Beek krijgt door de lage ligging altijd veel water uit de heuvelrug te verwerken.

Uit het onderzoek bleek volgens de gemeente ook dat ze de straatgoten het beste helemaal kon opbreken en opnieuw aanleggen. De voegen herstellen kan niet omdat dat erg duur is en omdat geen enkele goot standaard is. Veel stenen zijn op maat gemaakt en door de lijmsoort die is gebruikt kan een groot deel van de stenen niet opnieuw worden verwerkt.

Lekkage

Verder blijken de straatgoten in deze vorm erg gevoelig voor lekkage en daardoor kan de waterdichtheid niet meer worden gegarandeerd. De gemeente heeft besloten om nieuwe goten te maken.

De huidige straatgoten zijn gemaakt van gemetselde granietkeien, kenmerkend voor Beek. Daaraan wil de gemeente zo weinig mogelijk veranderen. Berg en Dal heeft onderzoek gedaan naar alternatieven, samen met een lokale aannemer en een voormalig lid van de klankbordgroep van het project Water Werkt.

Gekleurd beton

De nieuwe goten zullen worden gemaakt van gekleurd beton en worden aangekleed met de bestaande granietkeien die wel nog kunnen worden gebruikt. Het beton krijgt een print van steenmotief, dat wordt gekopieerd van de huidige goten. Zo wordt de uitstraling van de huidige goten zoveel mogelijk behouden. Door het beton blijven de goten langer waterdicht: de levensduur wordt verlengd van ca. 20-25 jaar naar 40-50 jaar.

Project Water Werkt

In 1999 is in de voormalige gemeente Ubbergen het project Water Werkt gestart. Dit project had twee doelen. Ten eerste om regenwater op te vangen en terug te brengen in de bodem. Ten tweede om schoon bron- en regenwater van de bestaande (vuilwater) riolering af te koppelen. Het schone bronwater werd daarna via goten en beekjes door de kern Beek naar lagergelegen gebied geleid.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.