Ankeiler: Basisschool voor speciaal onderwijs De Vlinderboom in Bemmel en Elst wil haar deuren openen op 4 januari, zo blijkt uit een brief gericht aan de ouders.

- Basisschool voor speciaal onderwijs De Vlinderboom in Bemmel en Elst wil haar deuren openen op 4 januari, zo blijkt uit een brief gericht aan de ouders. Het argument waar de school zich op beroept is de noodopvang voor kwetsbare kinderen.

Dat het bijna onmogelijk is voor het team van de school om 'én online les te geven én de noodopvang goed te organiseren,' is een andere reden die wordt genoemd in de brief.

De school schaart al haar leerlingen onder de noemer ‘kwetsbaar’. 'Zij zitten namelijk niet voor niets op het speciaal basisonderwijs,' zo legt de school uit. Een definitie van ‘kwetsbare kinderen’ bestaat niet; de school hoeft dan ook niet verder te bewijzen dat zij kwetsbare kinderen opvangt. 'Alle kinderen bij ons hebben een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal basisonderwijs, daaruit blijkt dat zij extra aandacht nodig hebben,' aldus directrice Simone Wannet.

Ook legt Wannet uit dat de opvang tweeledig is: 'Er kwamen zoveel aanvragen binnen voor noodopvang dat dit bijna net zo goed schoolbreed ingevoerd kon worden. Daarnaast was het organisatorisch niet te realiseren voor de Vlinderboom. Bij ons staat ook maar één leerkracht voor de groep en dan is de doelgroep toch anders dan bij regulier onderwijs. Onze docenten hebben echt de handen vol in de les en kunnen dan niet ook nog eventuele online leerlingen monitoren,' vertelt Wannet. 'Dan kan een docent beter één ding goed doen dan twee dingen half, zeker met onze kinderen.'

In een bericht van 14 december jongstleden op de site van de Rijksoverheid staat het volgende: 'Net als tijdens de lockdown dit voorjaar is er daarom noodopvang geregeld voor kinderen van ouders die werkzaam zijn in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.' De school heeft dan ook overlegd met de gemeente en vervoersmaatschappijen om dit plan te realiseren. De gemeente is medeverantwoordelijk voor de noodopvang van deze kinderen en kan zo met de scholen het punt oppakken. De gemeente Lingewaard bevestigt dat er geen overleg is geweest met de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden of de GGD omdat dit op dit moment niet nodig werd geacht.

Wannet benadrukt dat zij zeker niet uit waren op stemmingmakerij: 'Dat het voor de Vlinderboom de beste oplossing is betekent absoluut niet dat dat door elke andere school ook het geval zal zijn. We hopen dat we de kinderen op 4 januari weer op school zien. Wij kunnen echter niet voorzien of er nog strengere maatregelen afgekondigd gaan worden.'

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.