Ankeiler: Vanaf december 2020 tot en met december 2022 kunnen inwoners van Nijmegen 400 euro subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen.

- Vanaf december 2020 tot en met december 2022 kunnen inwoners van Nijmegen 400 euro subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen. Dit bedrag wordt tot maximaal 800 euro aangevuld wanneer zij daarnaast ook nog hun oude brommer met benzinemotor vervangen voor een elektrische fiets of een elektrische brom- of snorfiets. Dit ter voorbereiding om de milieuzone die er gaat komen in het centrum van Nijmegen, waar vanaf 2025 brom- en snorfietsen van voor 2011 niet meer zijn toegestaan.

“Eerste stap in verbeteren luchtkwaliteit op fietspaden”

De subsidie is een van de 30 maatregelen waarmee de gemeente vóór 2030 wil zorgen voor schonere lucht in de stad en tevens een betere gezondheid voor inwoners. “Brom- en snorfietsen met een benzinemotor zorgen voor een piek in de luchtvervuiling op fietspaden”, laat het college weten. “Met name de oude modellen van vóór 2011 zorgen voor veel uitstoot van stoffen zoals fijnstof en benzeen. Deze stoffen zijn ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers. Slechte luchtkwaliteit is, na roken en de combinatie van slecht eten en weinig bewegen, het derde grote gezondheidsrisico in Nederland. Daarom willen we de luchtkwaliteit op fietspaden verbeteren. De afgelopen jaren is de lucht in Nijmegen al veel schoner geworden, maar het kan nog beter. Deze subsidieregeling is daarin een eerste stap.”

Regels subsidieaanvraag

Nijmegenaren die gebruik willen maken van de subsidieregeling, moeten zelf hun brommer of snorfiets laten slopen door een RDW-erkend demontagebedrijf met de erkenning ORAD en een sloopverklaring laten invullen. Deze moeten zij kunnen overleggen bij de subsidieaanvraag. De dagwaarde van de brommer of snorfiets is daarbij niet van belang. Mensen die ter vervanging een elektrische fiets of elektrische brom- of snorfiets kopen, moeten ook het aankoopbewijs daarvan overleggen voor de aanvullende subsidie. De aanvraag voor de sloopsubsidie binnen twee maanden na afgifte van de sloopverklaring digitaal worden ingediend. De subsidieaanvraag voor aanschaf van een elektrische brom- of snorfiets of elektrische fiets moet uiterlijk een maand na toekenning van de sloopsubsidie worden ingediend. Iedere Nijmegenaar kan maar eenmaal gebruikmaken van de subsidie en enkel brommers en snorfietsen die vóór 1 januari 2020 aangeschaft zijn komen in aanmerking voor de sloopregeling. De subsidieregeling loopt tot en met 2022. Per jaar kan subsidie worden aangevraagd tot het geld op is. Tot en met 2022 is er in totaal 125.000 euro subsidie beschikbaar.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.