Bevat Video: Video
Ankeiler: Bijna de helft van de 18-jarigen heeft wel eens geblowd en één op de vijf heeft wel een XTC gebruikt, maar wat als het gebruik ervan problematisch wordt?

- Bijna de helft van de 18-jarigen heeft wel eens geblowd en één op de vijf heeft wel een XTC gebruikt, maar wat als het gebruik ervan problematisch wordt? IrisZorg geeft om dit te voorkomen voorlichting over deze genotsmiddelen via leeftijdsgenoten. "Drugsgebruik kan niet veilig, maar je kunt wel de risico's verminderen door het te laten testen".

Tekst gaat verder onder de video:

Maud is één van de zogenaamde peers van IrisZorg: dat zijn voorlichters maar tegelijkertijd ook leeftijdsgenoten van de mensen aan wie de voorlichting wordt gegeven. Door deze aanpak hoopt de organisatie de jongeren beter te kunnen bereiken en ze ook bewuster te maken van de bijkomende risico's. Maud is 20 jaar, student en ze woont in een studentenhuis. En ja, ze gebruikt zelf ook af en toe drank en drugs.

"Soms drink ik twee weken niets, maar soms komt er bij ons toch een paar avonden op een rij een fles wijn op tafel." Ook van drugs zijn zij en haar vrienden niet vies. "Ik gebruik vooral 'party-drugs' zoals XTC", vertelt Maud. "Normaal op festivals, maar nu gebruik ik die op huisavondjes of een random avond met vrienden. Dan zeggen we: 'Zullen we vanavond een beetje M gaan likken?' M is een soort van MDMA-poeder wat je heel blij, maar ook een beetje wappie en gek maakt", legt Maud uit.

Elke donderdag drugs testen

Om de risico’s te verminderen, kun je ze laten testen bij IrisZorg aan de Tarweweg. Elke donderdag kun je daar anoniem tussen 17:15 en 19:00 uur terecht met jouw pillen & poeders. "Zo weet je in ieder geval wat erin zit en daar kun je dan bijvoorbeeld je dosis op aanpassen. Daarbij geven we ook veel informatie wat je moet doen en waar je op moet letten als je drugs gaat gebruiken." legt preventiemedewerker Irmgard Poelmans uit.

Cannabis blijft de meest populaire drug", vertelt ze. "Van de 18-jarigen heeft 40% wel eens geblowd. Maar dat betekent ook dat 60% het niet gedaan heeft. Voor XTC ligt dat percentage op 20%. Maar alcohol blijft nummer 1, dat drinken bijna alle jongeren."

Maud geeft ons nog wat tips als we XTC zouden willen gebruiken: "Gebruik 1 tot 1,5 mg per kilo lichaamsgewicht, drink genoeg water, maar ook niet te veel en zorg dat er altijd iemand bij is die nuchter is en kan ingrijpen als het toch mis gaat." Geen drugs gebruiken, is voor Maud (nog) niet ter sprake. "Ik vind experimenteren gewoon erg leuk en ik weet nu hoe ik dat op een meer verantwoorde manier kan doen. Dus als ik het daarbij kan laten, vind ik het voor mezelf prima."

Wie heeft de controle?

Preventiemedewerker Poelmans legt uit dat er zich bij IrisZorg regelmatig studenten aanmelden die tegen een problematisch gebruik van alcohol, drugs of gamen aanlopen. Ze werken dan ook nauw samen met de psychologen van het Radboud en de HAN. "Wat we zien, is dat dat het middelen- of alcoholgebruik groter is geworden dan dat ze zelf wilden. De meesten beginnen op een feestje, maar uiteindelijk krijgt het meer plek in hun leven waardoor de studie er soms ook onder gaat lijden."

"Als je eigen gebruik invloed krijgt op je leven, doordat je bijvoorbeeld liever wil gaan drinken dan met je vriendin naar de stad te gaan, dan kan het zijn dat je een verslaving hebt'", legt Poelmans uit. "Maar het is heel moeilijk om kritisch naar jezelf te kijken als je in zo'n proces zit. Je moet kijken of je het gebruik nog onder controle hebt of heeft het de controle over mij?"

RN7 belicht deze hele introductieweek in de serie 'Student&' aandacht aan onderwerpen waar studenten mee te maken krijgen. Morgen gaat het over wonen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.