Bevat Video: Video
Ankeiler: Op het HONIG-terrein bij de Smeltkroes kunnen jongeren meedoen aan de ZomerOndernemer.

- Op het HONIG-terrein bij de Smeltkroes kunnen jongeren meedoen aan de ZomerOndernemer. Dit project wordt voor de twaalfde jaar op een rij in Nederland georganiseerd. De jongeren krijgen steun van professionele begeleiders die hen training, advies en tips geven. "Het is vooral de bedoeling om de jongeren ondernemender te maken", vertelt trainer Cees van Diemen.

“In het schoolsysteem heeft ondernemerschap niet zo veel aandacht", legt Van Diemen uit, “terwijl toch één derde tot één vierde van de Nederlanders een flexbaan heeft.” Daarom is het belangrijk dat jongeren wel de vaardigheden van ondernemen leren, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de video:

Er doen dit jaar in totaal zes jongeren mee, met uiteenlopende ideeën. Silvie Ruesink had dit jaar veel tijd vrij in de zomer en zij mist in Nijmegen het initiatief wat zij nu heeft bedacht. “Mijn plan is om in Nijmegen een regionale biologische verpakkingsvrije supermarkt op te zetten. Het wordt een concept waarbij je een tap krijgt en daarmee kun je je eigen verpakking vullen.”

Op zoek naar grond

Kylian Claassen heeft een plan voor buiten: “Ik wil kleinschalige akkerbouw gaan doen. Een combinatie met fruit en volle grond groente zodat hij dit ook lokaal kan afzetten." Hij zoekt nog een stukje grond en doet daarom meteen een oproep: “Als iemand nog een stukje grond over heeft, dan hoor ik dat graag." Claassent doelt op één hectare grond.

Van Diemen legt uit dat de drie M’s belangrijk zijn als je wil gaan ondernemen. “Ben je als mens wel ondernemer? Verwacht je van jezelf dat je wel ondernemend genoeg bent. Ook de markt moet je niet vergeten", legt Van Diemen uit. “Doe een klein marktonderzoek of er wel behoefte is naar jouw idee." En dan natuurlijk de 'm' van ‘money’: "Is het financieel wel haalbaar? Ga je er iets aan overhouden of misschien is je doel wel dat je maatschappelijk iets wil betekenen. Dat is ook prima, maar dan weet je wel waar je mee bezig bent."

ZomerOndernemer is een landelijk project van Stichting The New Entrepeneur, en vindt plaats in elf regio's.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.