Rijk van Nijmegen redelijk goed voorbereid op extreme hittegolf - RN7
Ankeiler: Gemeenten in onze regio zijn redelijk voorbereid, als zich een extreme hittegolf voordoet. Dat blijkt uit een inventarisatie door de RN7-redactie.

- Gemeenten in onze regio zijn redelijk voorbereid, als zich een extreme hittegolf voordoet. Dat blijkt uit een inventarisatie door de RN7-redactie. De afgelopen tijd is Zuidoost-Europa geteisterd door een afschuwelijke hittegolf, die gepaard gaat met verschroeiende droogte en dramatische bosbranden. Zo is vorige week nog het Europees hitterecord gebroken op Sicilië in Zuid-Italië en staat dit nu op 48,8 graden Celsius.

Lokale plannen

De gemeenten Beuningen, Berg en Dal en Nijmegen hebben elk een lokaal Hitteplan paraat. Overbetuwe en Druten beschikken echter nog niet over een eigen Hitteplan. De Drutense wethouder Gérard de Wildt staat inmiddels wel op het standpunt dat een lokaal Hitteplan waarschijnlijk een goede toevoeging zou zijn op het Nationale Hitteplan van de Rijksoverheid.

De gemeente Wijchen staat er anders in. "We spreken niet over een 'plan', omdat dit de verwachting wekt dat we als overheid heel veel kunnen doen," zo stelt een woordvoerster van de gemeente.

In Wijchen gaat men in principe uit van zelfredzaamheid. De woordvoerster: "We hebben een werkwijze waarbij we inwoners waarschuwen bij extreme hitte. Daarbij richten we ons met name op kwetsbare ouderen. Als we een signaal krijgen van de GGD, dan vragen we inwoners om extra te letten op hun oudere buren, kennissen en familieleden."

Extreme hitte

De alarmerende voorspellingen door meteorologen wereldwijd over toenemend extreem weer lijken helaas uit te komen. Bij een hittegolf in Frankrijk kwamen enkele jaren geleden duizenden kwetsbare ouderen om het leven. Sindsdien zijn maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen, zoals een hitte-waarschuwingssysteem met vier niveaus.

Bij hevige regenval in België, Duitsland en Limburg vonden kort geleden meer dan 200 mensen de dood. Nog niet zo lang geleden was er in ons land een lokale hittegolf die liefst 13 dagen aanhield. Daarnaast werd twee jaar geleden een nieuw Nederlands record gevestigd in het Brabantse Gilze-Rijen: 40,7 graden Celsius. Het oude record dateerde van 75 jaar geleden in het Gelderse Warnsveld (38,6 graden Celsius). Een verbetering van dit record met ruim twee graden hield bijna niemand voor mogelijk, zegt de bekende meteoroloog Margot Ribberink.

Kwestie van tijd

Ook was er deze zomer een verzengende hittegolf in westelijk Canada met temperaturen van tegen de 50 graden Celsius. Het is een kwestie van tijd dat ook West-Europa wordt getroffen door een verzengende hittegolf. Ribberink is van mening dat er in principe voor alle kwetsbare ouderen in ons land binnen een straal van 300 meter een locatie moet zijn waar zij verkoeling kunnen vinden. Ze waarschuwt dat hittegolven in de toekomst vaker in het jaar en ook meer in het voor- en najaar kunnen plaatsvinden. “Zeg maar vanaf mei tot oktober.”

Verpleeghuizen goed voorbereid

Ribberink wijst op het grote belang van vergroening in de bebouwde kom. Ook Nijmegen en de gemeenten in de omgeving zijn bezig om bijvoorbeeld stenen pleinen meer groen te maken. Stenen houden 's zomers de hitte vast en voorkomen dat bij plensbuien het regenwater goed kan wegstromen.

De verpleeghuizen in ons land zijn veelal goed voorbereid en beschikken over koelsystemen (airco) om de bewoners te beschermen. Het probleem zit vooral bij kwetsbare mensen en ouderen die zelfstandig wonen.

Tot de risicogroepen voor hitte behoren naast ouderen, baby's en jonge kinderen, mensen met overgewicht en personen met (chronische) ziekte zoals diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten. Ook mensen met verstandelijke of psychische problemen lopen extra risico.

Dorstprikkel neemt af

Door bijvoorbeeld plaspillen kunnen mensen minder goed tegen warmte. Ook drinken ouderen vaak te weinig omdat hun dorstprikkel niet goed meer functioneert. Uitdroging en oververhitting kunnen in het uiterste geval leiden tot een hitteberoerte en zelfs sterfte. Tijdens een hittegolf moet men zichzelf en mensen uit de omgeving extra in de gaten houden. Het is belangrijk om goed te drinken en te zorgen voor verkoeling.

Nijmeegs Hitteplan dient als voorbeeld

Sinds 2007 is er een nationaal Hitteplan, waarbij onder andere huisartsen, apotheken, scholen, kinderopvang, ziekenhuizen en ouderenbonden bij betrokken zijn. Juist door middel van lokale Hitteplannen proberen gemeenten te voorkomen dat bijvoorbeeld eenzame ouderen tussen wal en schip belanden.

Nijmegen en Berg en Dal hebben al jarenlang een lokaal Hitteplan dat is opgesteld door de GGD en het Klimaatverbond. Volgens de gemeente Nijmegen dient dit plan als voorbeeld voor de rest van Nederland.

Ook is Nijmegen al langere tijd bezig met het vergroenen van de stad. Volgens een gemeentelijke woordvoerder voldoet bijna de gehele stad aan de norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), namelijk dat elk huishouden binnen 300 meter een groengebied heeft van ruim 5.000 vierkante meter.

Ook Beuningen heeft eigen hitteplan

Beuningen heeft recentelijk een Hitteplan opgesteld. Bij extreme hitte worden aan de hand van duidelijke protocollen zoveel mogelijk kwetsbare inwoners bereikt. Deze zogenoemde klimaatadaptie heeft onze aandacht, zo stelt de gemeente Beuningen.

De gemeente Overbetuwe heeft geen eigen Hitteplan. “Zodra het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking stelt, sluiten wij als gemeente daarbij aan,” aldus de woordvoerder.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.