Bewoners met beperking regelen zelf zorg bij nieuwe appartementen in Nijmegen - RN7
Ankeiler: Het is uniek in Nederland. Appartementen voor mensen met een beperking die gezamenlijk zorg inkopen en daarnaast individueel nog aangepaste zorg inkopen.

NIJMEGEN - Het is uniek in Nederland. Appartementen voor mensen met een beperking die gezamenlijk zorg inkopen en daarnaast individueel nog aangepaste zorg inkopen. Het initiatief komt van de bewoners zelf, die daarvoor de stichting Mindset Wonen hebben opgericht, waarna woningcorporatie Talis 10 van de 124 nieuwbouwappartementen in Nijmegen Noord heeft aangepast aan hun behoeften. Acht van hen kregen maandag de sleutel.

"Hier is het", zegt Maaike van Os verheugd terwijl ze haar ouders voorgaat naar haar splinternieuwe appartement. Een druk op de knop en de voordeur zwaait automatisch open waarna de 29-jarige Van Os trots haar appartement binnenrijdt. Voor de bewoners is dit een belangrijke mijlpaal in hun leven. Maaike van Os: "Dat je ook gewoon zelfstandig kunt zijn en zelf kunt bepalen wie jou de zorg verleent."

Zelf zorg inkopen

De bewoners kopen een deel van de zorg zoals bijvoorbeeld de nachtzorg gezamenlijk in. Daarnaast maken zij met hun persoonsgebondenbudget (pgb) ook individuele keuzes voor hulpverleners. Michel Pott van woningcorporatie Talis: "Ze gaan met elkaar 24 uur per dag zorg regelen. Dat is echt heel bijzonder. Meestal doen zorginstellingen dat, maar ze doen het hier met elkaar."

Amber Meijn woont nu in Doetinchem in een verpleeghuis voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Maar ze kan niet wachten tot alles hier eenmaal is ingericht. Amber: "Ik vind het heel belangrijk om zelf mijn eigen te kunnen leven en de hulp te krijgen. Dus voor mij is het echt een heel belangrijke stap om te zetten."

Meer vrijheid

Als mensen met een beperking in een instelling wonen, wordt hun pgb ingezet voor de hulp die daar voorhanden is. Maar Maaike van Os wil juist zelf de regie in handen houden. Maaike: "In een instelling gooi je eigenlijk je hele pgb op een hoop als het ware." Maar daarmee geef je volgens Maaike ook de regie uit handen. Binnen het project van Mindset wonen is dat niet het geval zo legt ze uit. "Het is wel de bedoeling dat je hier wat meer je eigen regie kan hebben en wat meer vrijheid daarin hebt."

De appartementen zijn met behulp van domotica aangepast aan mensen met een beperking. Zo zwaaien bepaalde deuren automatisch open bij beweging en kunnen gordijnen straks op afstand bediend worden. Om goed uit de voeten te kunnen met de rolstoel zijn de appartementen bovendien een stuk ruimer dan gebruikelijk is. Zo heeft elk nadeel dus zijn voordeel beaamt Michel Pott van Talis: "Nou ja, ze wonen hier prima en dat gunnen we ze van harte."

Dichtbij Nijmeegse centrum

Bovendien staat het appartementencomplex dichtbij het Nijmeegse stadscentrum. En dat vind Amber Meijn dan weer een groot voordeel. "Nijmegen is natuurlijk een stuk bruisender dan Doetinchem."

De stichting Mindset Wonen is voor twee van de tien appartementen nog op zoek naar bewoners.

Zie ook: Dankzij Nathalie worden er 10 woningen voor mensen met een beperking gebouwd

đŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.